Coronaudbruddet har skabt usikkerhed over hele verden, men i Danmark er vi i højere grad fyldt med håb end i andre EU-lande.

Det viser undersøgelsen Eurobarometer, der har taget temperaturen på sindstilstanden blandt knap 27.000 borgere i unionen.

De er blandt andet blevet spurgt ind til, hvilke følelser fra en liste af muligheder der bedst beskriver deres situation.

Deltagerne kunne vælge op mod fire følelser, og usikkerhed var i de fleste lande den følelse, flest var ramt af.

I hele EU valgte 45 procent den følelse. I Danmark var det dog kun 26 procent.

Her var håb derimod den mest dominerende følelse. Den valgte knap hver anden, mens det for EU som helhed var tæt på fire ud af ti.

At danskerne er håbefulde under corona, stemmer godt overens med det, der er set i Hope-projektet, der undersøger danskernes adfærd og holdninger under corona.

Det fortæller professor Michael Bang Petersen fra Aarhus Universitet, der står i spidsen for projektet.

»I vores data kan vi se, at den almindelige dansker i bund og grund er optimistisk omkring situationen og oplever, at selv om krisen måske ikke er overstået, så har vi set det værste,« siger han.

I slutningen af maj viste den seneste udgave af Hope, at borgernes bekymring for corona var på det laveste under epidemien.

Michael Bang Petersen fortæller, at data fra projektet viser, at positive følelser er vigtige for håndteringen af corona.

»Oplevelsen af, at man ved, hvad man skal gøre, og at det gør en forskel – netop at man har håb – er noget af det vigtigste, i forhold til om man holder fast i retningslinjerne og støtter myndighedernes håndtering,« siger han.

Ud over Danmark var der kun fire andre lande, hvor håb var den mest valgte følelse. Det var i Estland, Holland, Østrig og Rumænien.

Esterne er de mest håbefulde. Her valgte 51 procent håb i undersøgelsen. I Danmark og Holland var det 48 procent.

Selv om danskerne er håbefulde, er de dog også frustrerede. Det var den næstmest valgte følelse blandt de danske deltagere.

Den valgte 35 procent, hvilket er stort set det samme som EU som helhed.

Der deltog omkring 1.000 danskere i undersøgelsen, der blev foretaget fra midten af marts og en måned frem.

Undersøgelsen er udført på vegne af Europa-Parlamentet, der har fået udført sådanne undersøgelser siden 1973.