Dykkerinstruktør Ivan Karadzic beundrer modet hos de 12 drenge, han var med til at redde ud af grotte.

København/Bangkok. Efter at have deltaget i redningen af 12 drenge fra den oversvømmede grotte i det nordlige Thailand er danske Ivan Karadzic tilbage igen på øen Koh Tao.

Her bor og arbejder den danske dykkerinstruktør, der sammen med et internationalt hold af dykkere reddede drengene og deres fodboldtræner ud fra Tham Luang-grotten.

Han blev modtaget som en helt, da han få dage senere vendte tilbage, fortæller han.

– Jeg fik en helt utrolig varm velkomst fra både min venner, fra borgmesteren, politiet og den frivillige redningsstyrke, jeg er en del af, fortæller Ivan Karadzic.

Sammen med danske Claus Rasmussen var han en del af det dykkerhold, der fik drengene reddet ud.

Da de første fire drenge blev reddet ud søndag 8. juli – efter 15 dages indespærring i grotten – stod Ivan Karadzic klar med friske luftforsyninger halvvejs på den fire kilometer lange strækning.

De næste to dage fortsatte redningsaktionen, dog uden Ivan Karadzics medvirken, da han var blevet rådet af læger til at slappe af.

Deltagelsen i operationen, der blev fulgt af hele verden, har sat sine spor:

– Det var en kæmpe oplevelse. Jeg har mødt mennesker, jeg normalt aldrig ville møde. Det har berørt mig meget, og jeg vil nok være naiv, hvis jeg tror, at det her ikke vil gøre noget ved mig, siger Ivan Karadzic.

Mest imponeret er han over den viljestyrke, som de indespærrede drenge har udvist.

– Drengene og deres træner havde været inde i den grotte flere gange før. Jeg tror godt, de vidste, hvor langt inde de var, og hvor usandsynligt det ville være, at nogen ville finde dem.

– Og stadig efter så lang tid inde i grotten var modet og sammenholdet intakt. Det kræver en ekstrem mental styrke, siger Ivan Karadzic.

Når regntiden er slut, agter han selv at vende tilbage til Tham Luang-grotten med sit dykkerteam.

– Der skete noget grimt derinde, der var børn, som sad indespærret, og en dykker mistede livet under redningen.

– Men grotten er fantastisk smuk, og jeg vil gerne tilbage dertil og se den, siger Ivan Karadzic, med tilføjelsen om, at det bliver til december-januar, når regnsæsonen er forbi og grotten tørlagt.

/ritzau/