Den er pist væk. Næsten.

»Der cirkulerer simpelthen ingen influenza,« siger Greg Poland.

Den amerikanske læge har i årtier studeret influenza, og han underbygger ifølge Scientific American, hvad WHO har konstateret på verdensplan.

Udbredelsen af influenza er 'bemærkelsesværdig lav'.

Det skyldes selvfølgelig coronapandemien, og de massive foranstaltninger, der i den grad er blevet taget af mennesker over hele verden med masker, afstand, isolation, afspritning og så videre. For influenza smitter nogenlunde på samme måde som covid-19, men knap så effektivt.

I USA er der eksempelvis kun registreret 600 influenza dødsfald hidtil i influenzesæsonen 2020-21. I de to seneste sæson var der 22.000 og 34.000 dødsfald.

Det markante fald i udbredelse - og derfor også i mutationer - kan betyde, at kommende influenzavacciner kan være mere effektive.

Den vigende tendens har også været beskrevet i Danmark. Statens Serum Institut kunne i juni sidste år konstatere, at influenzasæsonen 2019-20 stoppede brat umiddelbart efter coronapandemiens udbrud i marts.

»Influenzavirus stoppede simpelt hen med at cirkulere på få uger. Og herefter var hovedparten af de undersøgte influenzaprøver negative,« som afdelingslæge Lasse S. Vestergaard sagde.

Det betød også, at langt færre blev indlagt, og at langt færre døde. Overdødeligeheden i Danmark var på 119 personer. I de tre foregående var tallene henholdsvis 790, 2.822 og 751.

»Det er markant lavere end, hvad vi har set i de seneste tre sæsoner, som alle var alvorlige. Ikke blot i Danmark, men i hele Europa,« påpegede Lasse S. Vestergaard.