Chefen for Den Europæiske Centralbank anbefalede tirsdag fælles gældsudstedelse på møde mellem eurolande.

Ni eurolande appellerer før et EU-topmøde til, at eurolandene sammen udsteder statsobligationer for at finansiere krisepakker i corona-ramte lande.

Det skriver Italien, Frankrig og syv andre lande i et brev til EU-præsident Charles Michel før et videotopmøde torsdag. Nyhedsbureauet Reuters har set brevet.

En fælles udstedelse af gæld betyder, at landene, der økonomisk står helt forskelligt, kommer til at hæfte for hinandens gæld, dog kun gæld, der er udstedt sammen. Italien og andre lande har i forvejen en voldsom gæld.

Den tanke er normalt vældig upopulær i lande med stærkere økonomier som Tyskland og Holland.

Eurolandene holdt møde tirsdag aften. Her blev idéen også vendt. Chefen for Den Europæiske Centralbank (ECB), Christine Lagarde, anbefalede ifølge diplomatiske kilder på mødet at gøre netop dette.

Landene formåede dog tirsdag ikke at nå til enighed om nye tiltag.

Det ventes, at EU's stats- og regeringschefer skal diskutere sagen torsdag. Det er i den sammenhæng, at brevet fra de ni lande skal læses.

De øvrige syv lande, der har underskrevet brevet til Michel, er Grækenland, Spanien, Portugal, Belgien, Luxembourg, Slovenien og Irland.

- Vi er nødt til at arbejde på en fælles gældsordning, der skal udstedes af en europæisk institution, for at skaffe penge på markedet, hedder det i brevet.

Ordningen skal være tilstrækkelig omfattende og langvarig, fremfører de ni lande.

Frankrig har forslået, at statsobligationer skal udstedes af Den Europæiske Investeringsbank. Og EU's redningsfond - ESM - skal stille garantien.

Det kan være problematisk i forhold til ESM's regler, da udløsning af penge herfra sker på betingelse af, at der foreligger en plan for økonomisk genopretning.

Det er nødvendigt, at det sker inden for ESM's mandat, sagde direktør Klaus Regling tirsdag på et pressemøde. Her sagde han også, et der er 410 milliarder euro i kassen.

Det svarer til 3,4 procent af bruttonationalproduktet i eurozonen.

Krisen udløst af coronavirus vil få meget voldsomme konsekvenser for EU-landene.

Økonomien i Tyskland - den største i EU - ventes ifølge forskningsinstituttet IFO i München at skrumpe med mellem 5 og 20 procent i år.

/ritzau/