Mens coronavirussen får danskerne til at søge ud på landet i deres sommerhuse, går de rigeste amerikanere under jorden, helt bogstaveligt.

Siden coronavirussen for alvor startede sit indtog blandt USA's 330 millioner indbyggere, er interessen for luksuriøse overlevelsesbunkere eksploderet.

»Antallet af nye kontrakter er mere end fordoblet. Folk vil i sikkerhed. Og jeg kan ikke bebrejde dem.«

Sådan siger en repræsentant for én af USA's største bunker-ejendomsmæglere Atlas Survival Shelters til avisen The Wall Street Journal.

Sådan ser mange af de luksuriøse undergrundsbunkere ud udefra. Her i staten South Dakota.
Sådan ser mange af de luksuriøse undergrundsbunkere ud udefra. Her i staten South Dakota. Foto: JIM LO SCALZO
Vis mere

I USA har interessen for private beskyttelsesrum været stor, lige siden den kolde krig i 1950'erne.

Men ifølge firmaet Rising S Company, der har hovedkvarter i staten Texas, er der himmelvid forskel på koldkrigens private beskyttelsesrum, der oftest lignede små underjordiske fængselsceller, til nutidens luksuskomplekser, der kan koste helt op til 100 millioner kroner.

»Vores mål er, at du ikke skal føle dig indespærret på nogen måde. Derfor har vi sollys og skønne udsigter i alle rum,« siger Mike Peters, der i mere end tyve år har designet og bygget overlevelseskomplekser for firmaet Ultimate Bunker - for USA's allerrigeste.

'Sollyset' er selvfølgelig blot gigantiske lyspaneler og 'udsigterne' er fotografier i den allerhøjeste opløsning. Og ifølge flere af USA's største udbydere af de såkaldte 'dommedagsslotte' er det ikke bare salget, der er gået op. Mange af ejerne er langt om længe begyndt at bruge de bunkere, som de enten købte under den finansielle krise i 2008, i forbindelse med Maya-'dommedagen' i 2012 eller måske helt tilbage ved årtusindskiftet, da mange amerikanere frygtede en digital dommedag.

Sådan så overlevelsesbunkerne ud i 'gamle dage'. 'Fortitude Ranch' i den sydlige del af staten Colorado.
Sådan så overlevelsesbunkerne ud i 'gamle dage'. 'Fortitude Ranch' i den sydlige del af staten Colorado. Foto: ADRIA MALCOLM - Reuters
Vis mere

Nutidens luksus. Kunstigt sollys og ditto udsigt får undergrundsbunkeren til at virke mere indbydende - mindre skræmmende.
Nutidens luksus. Kunstigt sollys og ditto udsigt får undergrundsbunkeren til at virke mere indbydende - mindre skræmmende. Foto: Vexo
Vis mere

»Så sent som i sidste måned sagde min kone og jeg til hinanden. 'Hvad fa'en byggede vi den bunker for. Var det spild af penge'. Men så begyndte toiletpapiret at flyve ned fra hylderne og coronavirussen var overalt.«

Sådan fortæller den 42-årige forretningsmand Joe i et interview med Wall Street Journal.

Og i dag skammer han og konen Linda sig ikke over, at de flyttede familien med tre små sønner fra stueetagen i deres forstadshjem i Californien til undergrundsbunkeren, der kostede dem et tocifret millionbeløb.

Ligesom mange andre af USA's rige 'doomsday preppers' vil bunker-parret Joe og Linda ikke oplyse deres efternavn. Ifølge avisen er de nemlig nervøse for, at folk skal opsøge dem og straffe dem for deres privilegier.

Når man er gået under jorden, er der masser af tid til et glas vin eller 15.000 flasker af den bedste årgang.
Når man er gået under jorden, er der masser af tid til et glas vin eller 15.000 flasker af den bedste årgang. Foto: Vexo
Vis mere

Og USA's luksuriøse undergrundsslotte findes ikke blot i Californien.

Mange af koldkrigens atomvåben-siloer, der på grund af nedrustningen lå øde hen, er i dag blevet opdateret, renoveret og indrettet til luksuriøse undergrundskomplekser, der ville få de fleste til at spærre øjnene op.

Tusindvis af disse hemmelige og luksuriøse beskyttelseslejligheder er således gemt godt af vejen i stater som Nebraska, Kansas og South Dakota. Og hvis man ikke vidste det, ville man aldrig forestille sig den luksus, der gemmer sig under anonyme marker og bjerglandskaber.

Udefra er mange undergrundsbunkere nemlig godt gemt af vejen. Nogle ligner mest af alt små haveskure støbt i beton. Mens andre luksuriøse komplekser, der tæller op til 500 nedgravede ejerlejligheder, gemmer sig i landskabet bag camouflagefarvede metaldøre.

De allerrigeste går under jorden. Her smækker Lyle Goodman ståldøren i til doomsday-slottet Vivos xPoint i staten South Dakota.
De allerrigeste går under jorden. Her smækker Lyle Goodman ståldøren i til doomsday-slottet Vivos xPoint i staten South Dakota. Foto: JIM LO SCALZO
Vis mere

USA's rigeste har hyret svært bevæbnede vagtværn, der skal beskytte dem, når de går under jorden. Her i Berryville, Virginia.
USA's rigeste har hyret svært bevæbnede vagtværn, der skal beskytte dem, når de går under jorden. Her i Berryville, Virginia. Foto: BRENDAN SMIALOWSKI
Vis mere

Ingen ved med sikkerhed, hvor mange af disse undergrundspalæer, der findes i USA. Men ifølge Wall Street Journal har Microsoft-leder Bill Gates ét af slagsen på alle sine ejendomme fordelt over hele kloden.

Udenfor - i det almindelige USA - spreder coronavirussen sig hurtigt, mens de allerigeste med nøgle til undergrunden gemmer sig.

På landsplan er knap 65.000 smittet. Godt 27.000 af disse bor i staten New York, der nu et USA's såkaldte 'hot spot'.

Andre 'hot spots' er Washington State, New Orleans og San Francisco.

En frivillig spreder 'det glade budskab' på Times Square i New York. Her fra 'dommedag' i 2011.
En frivillig spreder 'det glade budskab' på Times Square i New York. Her fra 'dommedag' i 2011. Foto: Shannon Stapleton - Reuters
Vis mere

Onsdag forventes det amerikanske senat at vedtage en gigantisk nødpakke til en værdi af 2.000 milliarder dollar. Denne hjælpepakke har midlertidigt givet aktiermarkederne over hele kloden et nyk opad. Også selvom pakken siden skal gen-vedtages i kongressens andet kammer, Repræsentanternes Hus og derefter sendes til Det Hvide Hus, hvor præsident Donald Trump forventes at skrive under og dermed gøre pakken til lov.