Det er kapitalisme og grådighed, der er baggrunden for, at briterne fører vaccinekapløbet.

Det mener i hvert fald briternes egen leder, Boris Johnson.

Hvis man kunne vaske sin mund med vand og sæbe og på den måde trække en uheldig bemærkning tilbage, så havde Boris Johnson sikkert gjort det.

Den britiske premierminister er nemlig kommet i modvind efter en kontroversiel udtalelse på et digitalt møde forleden.

Da Boris Johnson sad til et virtuelt møde over zoom med andre folkevalgte, blev han tilsyneladende grebet af øjeblikket, slog ud med armene og pralede med landets vaccinesucces.

»Årsagen til, at vi har vaccinesuccessen, er på grund af kapitalisme, på grund af grådighed, mine venner,« lød det fra den konservative leder.

Men knap var ordene fløjet over hans læber og af sted til kollegerne i cyberspace, før statslederen bed sig selv i tungen og fortrød sin udtalelse.

Faktisk bad han straks efter de øvrige mødedeltagere om helt at glemme, at han havde sagt det.

»Det fortryder jeg faktisk, at jeg sagde. Glem, at jeg sagde det,« lød det ifølge flere britiske medier. Blandt andre The Sun og Reuters.

Boris Johnson frygter angiveligt, at kommentaren kan provokere i EU, hvor man lige nu kæmper for at få vaccinationer nok, og har problemer med at få vaccinationsprogrammerne til at fungere.

Tidspunktet er også uheldigt, eftersom flere lande lige nu har netop den britisk producerede AstraZeneca-vaccine under mistanke for at være årsag til uforklarlige blodpropper.

En sammenhæng, der på nuværende tidspunkt ikke er dokumenteret, men som alligevel har fået en del lande til at sætte brugen af AstraZeneca i bero, mens vaccinen undersøges nærmere.

(Arkivfoto)
(Arkivfoto) Foto: SERGIO PEREZ
Vis mere

En talsmand fra Downing Street 10 afviser over for Sky News at kommentere yderligere på premierministerens udtalelsee, men forklarer den som »udelukkende en vittighed«.

Knap halvdelen af briterne er allerede blevet vaccineret, og dermed er Storbritannien langt foran EU-landene i kampen mod pandemien.

»I løbet af de næste par måneder har vi slået covid-19 – vi har vaccineret hver og en i landet, og derfor kan vi vende tilbage til det 'normale' igen,« sagde Boris Johnson for nylig til Evening Standard.