Dronning Elizabeth sidder i St. George's Chapel til prins Philips begravelse.

Hun sidder helt for sig selv, mens hun siger det sidste farvel til sin mand gennem 73 år.

Det var lørdag 17. april sidste år – og ifølge Telegraph markerer det nu endnu et hårdt slag til Boris Johnsons øjeblikkelige kamp for at overleve som premierminister. Og det skaber endnu et billede af en administration, der slet ikke selv lever op til de strikse coronarestriktioner, de løbende har lagt ud over landets befolkning.

For mens Storbritannien på det tidspunkt generelt var præget af en sørgetilstand over prinsens død en uge tidligere, mens deltagerantallet til begravelsen var begrænset til 30 fra den nærmeste familie, mens alle i kirken – og altså også dronning Elizabeth – måtte sidde to meter fra hinanden på grund af afstandskrav, så var stemningen helt anderledes løssluppet bare timer forinden i hjertet af regeringen, i Downing Street.

Der var god afstand mellem medlemmerne af den royale familie. Her ses (fra venstre): Dronning Elizabeth, prins Andrew, prinsesse Anne, viceadmiral Sir Timothy Laurence og prins Harry.
Der var god afstand mellem medlemmerne af den royale familie. Her ses (fra venstre): Dronning Elizabeth, prins Andrew, prinsesse Anne, viceadmiral Sir Timothy Laurence og prins Harry. Foto: POOL
Vis mere

'Der blev holdt fester i nummer 10, mens dronningen sørgede,' som Telegraph nøgternt skriver på forsiden af fredagens printavis.

For i Boris Johnsons embedsbolig blev der fredag 16. april holdt hele to fester, der markerede afskeden med to medarbejdere. Til langt, langt ud på natten.

De regler, som myndighederne dengang prædikede over for befolkningen, sagde klart og tydeligt: 'Du må ikke socialisere inden døre undtagen med din husstand eller med personer fra din 'boble'. Du kan mødes udenfor, i haver, i grupper af seks personer eller højst to husstande'.

Til festerne i Downing Street var der i alt omkring 30 personer, der ud på natten samledes til et stort selskab.

Members of the Royal Family stand behind the coffin of Britain's Prince Philip, husband of Queen Elizabeth, who died at the age of 99, during his funeral at St George's Chapel, in Windsor, Britain, April 17, 2021. Yui Mok/Pool via REUTERS
Members of the Royal Family stand behind the coffin of Britain's Prince Philip, husband of Queen Elizabeth, who died at the age of 99, during his funeral at St George's Chapel, in Windsor, Britain, April 17, 2021. Yui Mok/Pool via REUTERS Foto: POOL
Vis mere

I forvejen er Boris Johnson hårdt presset af, at der så sent som i denne uge har været nye afsløringer af fester under den massive nedlukning i maj 2020. De har suppleret afsløringerne af lignende fester under samme omstændigheder i december 2020. Nu også i april 2021.

»Internt i regeringen har man eksempelvis nedtonet den famøse fest 20. maj sidste år og fortalt, at Boris Johnson kun var med i en halv time. Man har undskyldt og kaldt det en smutter, så det værste, der kunne ske, ville jo være, hvis det kom frem, at der er blevet holdt flere fester på andre kedelige tidspunkter. Det er så sket nu kun et døgn senere,« siger B.T.s internationale korrespondent Jakob Illeborg:

»Et argument med, at det var en smutter, går jo ikke, hvis det smutter hele tiden. Det er fandens ubelejligt.«

Og så er der billedet af den sørgende dronning Elizabeth, der ikke engang kunne dele sorgen over ægtefællens død med sine nærmeste i St. George's Chapel.

Boris Johnson er en presset mand.
Boris Johnson er en presset mand. Foto: POOL
Vis mere

Kombineret med øjenvidneberetninger i Telegraph af, hvordan der få timer forinden blev danset og drukket vin i Downing Street 10, hvor også topembedskvinden Shelley Williams-Walker i løbet af aftenen agerede dj, skaber et »forfærdeligt dårlig historie for Boris Johnson, regeringen og de konservative«. Det mener Jakob Illeborg.

»De Konservative vælgere bryder sig slet, slet ikke om at se, at de personer, der skulle forestille at være de ansvarlige, samtidig har festet – og de skulle jo også have været nede i et supermarked og fyldt tasker op med sprut – mens landet har været ramt ikke bare af en hård nedlukning, men også mens man burde sørge med dronningen. Op ad bakke er for mildt et ord.

Boris Johnson var ikke selv til stede i sin embedsbolig i Downing Street den pågældende fredag i april sidste år.

Han tog torsdag afsted til sin landejendom og vendte først tilbage lørdag, og han havde faktisk på grund af de skrappe coronarestriktioner fravalgt at deltage i begravelsen af prins Philip, så der i St. George's Chapel kunne være plads til flere fra den royale familie.

De britiske aviser har haft Boris Johnson og festerne på deres forsider i dagevis.
De britiske aviser har haft Boris Johnson og festerne på deres forsider i dagevis. Foto: Andy Rain
Vis mere

Men det betyder i virkelighende ikke længere så meget for den overlevelseskamp, han er midt i, mener Jakob Illeborg.

Alle i landet ser nu frem mod den undersøgelse, som den højtstående embedskvinde Sue Gray sandsynligvis i næste uge fremlægger omkring de mange fester, der tilsyneladende er blevet holdt i Downing Street under op til flere nedlukninger.

»Det er efterhånden svært at se, hvordan han skal redde livet. Selv hvis konklusionerne ikke er klokkeklare i forhold til, om Boris Johnson har løjet over for parlamentet, ser vejen tilbage for ham umanerligt svær ud. For hver ny detalje, der kommer frem om et brud på de regler, man selv har lavet, jo mere bliver hykleriet udstillet,« siger Jakob Illeborg.

James Slack, daværende kommunikationschef i Downing Street, var en af de to personer, der blev holdt afskedsfest for 16. april sidste år. Han har fredag morgen ifølge Independent sagt »uforbeholdent undskyld for den vrede og smerte«, festerne har forårsaget.