I 24 år har Ann-Catrin Martinsson udlevet det, mange nok ville kalde en drøm.

Nu er hendes virkelighed pludselig blevet en helt anden.

Den 55-årige svensker bor sammen med sin datter på Gran Canaria med det skønne, varme klima og de mange vidunderlige strande, som mange danskere nok kunne finde på at dagdrømme om i denne kølige apriltid.

Ann-Catrin Martinsson har da også haft et godt forhold til både naboerne og kollegerne i sundhedsvæsnet, hvor hun arbejder, men for halvandet år siden begyndte hun at fornemme, at noget var anderledes. 

Siden er følelsen taget til – og det skyldes Ann-Catrin Martinssons udseende.

»Jeg vil ikke anbefale turister at gå og bo i Las Palmas lige nu,« siger Ann-Catrin Martinsson til Expressen.

Som blond svensker ligner hun nemlig det, hun ikke er, i modsætning til tusinder og atter tusinder af nordboere: En turist.

Det har Ann-Catrin Martinsson fået at føle i hverdagen. På flere ubehagelige måder.

Lørdag gik titusinder af demonstranter er på gaden på De Kanariske Øer, hvor de under parolen 'De Kanariske Øer har en grænse' krævede, at der gøres noget ved masseturismen. 

Store dele af lokalbefolkningen mener, De Kanariske Øer simpelthen er nået til et punkt, hvor naturen ikke kan følge med længere på grund af problemer med trafik, forurening, affaldshåndtering, og at masseturismen truer øernes biodiversitet. 

Og hvor de lokale presses ud af deres boliger af rige nordboer, som får huspriserne til at eksplodere.

Da Ann-Catrin Martinsson samme dag gik en tur med sin hund ved boligen i Las Palmas, oplevede hun en decideret fjendtlig stemning – som også var vendt direkte mod hende selv.

Her ses demonstranter på en strand ved Las Palmas, hvor Ann-Catrin Martinsson bor.
Her ses demonstranter på en strand ved Las Palmas, hvor Ann-Catrin Martinsson bor. Foto: Quique Curbelo/EPA/Ritzau Scanpix
Vis mere

Der blev kastet en ølkasse efter hende, og blandt andet råbt »luder« og »tag hjem« bag hendes ryg. I modsætning til de fleste turister forstod den fastboende svensker så udmærket de vrede spanske gloser, der blev sendt i hendes retning.

Men det startede længe før lørdagens demonstration.

Ann-Catrin Martinsson fortæller ifølge Dagbladet, at der er blevet sat klistermærker på hendes dør og lagt anonyme sedler i hendes postkasse med beskeder som »luk døren, og lad være med at åbne den igen«.

Naboerne og kollegerne er begyndt at undgå hendes selskab, og der er indleveret klager om larm fra hendes lejlighed – på tidspunkter, hvor hun ikke har været hjemme.

Det er kommet så vidt, at Ann-Catrin Martinsson er blevet påpasselig med at tale svensk, når hun færdes offentligt.

Arrangørerne af lørdagens demonstration siger, at masseturismen er med til at fastholde en økonomisk model, som skader de lokale borgere. De kræver, at myndighederne griber ind og sætter loft over antallet af turister.