Har vinderen altid ret, eller kan man tillade sig at kritisere et hold, der både tog søndagens etapesejr og kørte en 24-årig gut fra Glyngøre tilbage på Tour-podiet?

Den danske sensation Jonas Vingegaard er et af de helt store samtaleemner på mandagens hviledag, men der tales i endnu højere grad om Team Jumbo-Vismas manglende støtte til danskeren, der indtager en overraskende tredjeplads i verdens største cykelløb.

På søndagens bjergetape sad Jonas Vingegaard uden nævneværdig hjælp, da tre kolleger stak af sted for at jagte etapesejren. Højt og risikabelt spil, som dog endte i triumf med Sepp Kuss' sejr, men som har fået eksperter og fans til at ryste på hovedet.

'De havde allerede fået et etapesejr til van Aert. De behøvede ikke tre mand i udbruddet. De skulle have beskyttet deres kaptajn. Det kunne være gået fuldstændig galt for Vingegaard, som kæmper med om den samlede sejr,' bemærkede den internationalt anerkendte cykelekspert Neal Rogers på Twitter.

Der var ikke meget hjælp til Jonas Vingegaard på søndagens etape.
Der var ikke meget hjælp til Jonas Vingegaard på søndagens etape. Foto: STEPHANE MAHE
Vis mere

'Jeg har ondt af Jonas,' skrev den tidligere toprytter Janez Brajkovič og fortsatte: 'Jeg kan ikke lade være med at tænke på, hvordan det påvirker Vingegaard at vide, at de alle forlod ham. Eller … jeg tænker det egentlig ikke. Jeg ved det.'

Efter etapen undskyldte Wout van Aert den manglende hjælp til Jonas Vingegaard med, at der pludselig var opstået et hul, og at det slet ikke var meningen, at tre Jumbo-Visma-ryttere skulle have været med i udbruddet:

»Vi var rent faktisk i gang med at beskytte Jonas ved at sidde i andres hjul. Men pludselig hørte vi, at der var et hul bag os. Det blev et virkelig stort udbrud, og det var ikke lige planen.«

Men også tidligere i årets Tour de France har det været tydeligt, at Jonas Vingegaard ikke nyder samme opbakning og beskyttelse, som hans oprindelige kaptajn, Primož Roglič, fik inden sit tidlige exit på niende etape.

Jonas Vingegaard forsøgte flere gange at stikke fra de andre favoritter på søndagens sidste stigning.
Jonas Vingegaard forsøgte flere gange at stikke fra de andre favoritter på søndagens sidste stigning. Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT
Vis mere

Det har den danske sportsdirektør Lars Michaelsen været vidne til fra første parket, hvor han følger løbet fra Team Qhubeka NextHash-servicebilen.

»Som dansker er jeg skuffet over den måde, Jumbo-Visma håndterer deres podieplads. Det er svært at forstå. Jeg kender ikke deres bevæggrunde for ikke konstant at have en mand hos Jonas Vingegaard,« lyder det fra den rutinerede sportsdirektør.

Han undrer sig over, at det hollandske storhold ikke beskytter deres danske stjerneskud bedre:

»Det så ud, som om de ikke prioriterer Vingegaard. De spiller højt spil. Det er, som om de tænker, at Vingegaard klarer sig selv alligevel, så vi kan lige så godt køre efter etapesejre. Som om det er vigtigere.«

Lars Michaelsen forstår ikke Jumbo-Vismas strategi.
Lars Michaelsen forstår ikke Jumbo-Vismas strategi. Foto: Henning Bagger
Vis mere

»Der skal man passe på, at man ikke både blæser og har mel i munden. Vi har ni ryttere efter manden i gult, som alle ligger tæt. De andre hold kører efter en podieplads med hele holdets opbakning. Det er forunderligt, at Jumbo-Visma ikke synes, det skal prioriteres.«

Lars Michaelsen har igennem flere etaper undret sig over, at Jonas Vingegaard ofte sad uden hjælpere. Søndagens tredobbelte angreb kalder han 'exceptionelt'.

»Jeg sidder jo og observerer det i karavanen. Jumbo-Visma vinder på Mont Ventoux med van Aert og fred være med det. Dagen efter sender de folk i udbrud, og jeg tænker det samme. Søndag var exceptionelt,« siger Lars Michaelsen og fortsætter:

»De har tre mand fremme og kun Mike Teunissen siddende hos Vingegaard, men han kan jo ikke følge med. Det er fint, Sepp Kuss kører efter sejren, men de skulle lade en af de andre blive ved Vingegaard.«

Brian Holm slår fast, at søndagens misere ikke må gentage sig.
Brian Holm slår fast, at søndagens misere ikke må gentage sig. Foto: Linda Kastrup
Vis mere

Også den danske Quickstep-sportsdirektør og cykelkommentator Brian Holm har svært ved at finde mening i hollændernes strategi.

»Det ser bestemt ikke kønt ud, men det er, hvad der sker. Det er ikke som at sidde og spille computer. De har helt sikkert ikke siddet i servicebilen og tænkt, at det var perfekt. Men sådan er cykling.«

Brian Holm tror dog, der var tale om en fejl. En fejl, som absolut ikke må gentage sig senere i løbet.

»Selvfølgelig er det ikke optimalt, men det er altid nemt at brokke sig foran tv'et. Det var ikke planlagt, at de skulle køre tre mand. Det ser ikke kønt ud, og hvis det sker en gang mere, skal jeg være den første til at brokke mig,« siger han og fortsætter:

Wout van Aert erkendte efter søndagens Jumbo-Visma-triumf, at der var lidt for mange kolleger med i dagens store udbrud.
Wout van Aert erkendte efter søndagens Jumbo-Visma-triumf, at der var lidt for mange kolleger med i dagens store udbrud. Foto: CHRISTOPHE PETIT-TESSON
Vis mere

»De tænker nok, at hvis Vingegaard får problemer eller har det dårligt, så vil de sende en mand ned. De vinder, så de har ret. Men de laver den ikke to gange. Hvis de laver den en gang mere, bør han overveje at skifte hold.«

Jonas Vingegaard indtager tredjepladsen – fem minutter og 32 sekunder efter Tadej Pogacar. Danskeren har 14 sekunder op til Rigoberto Urán på podiets næstøverste trin.

Der resterer seks etaper af årets Tour de France. Mandag venter en hård bjergetape i Pyrenæerne, som over 169 kilometer byder på fire kategoriserede stigninger.