Lyt til artiklen

Der bor en verdensstjerne i Glyngøre – og han er vild med gulerodskage!

‘Den Store Bagedyst’-deltager Rosa Kildahl gør sig normalt mest i fondant, sprøjteteknik og glace, men de udtryk har hun i disse dage skiftet ud med de indviklede cykeltermer, som Rolf Sørensen lirer af i Tour-studiet på TV 2.

Svigersønnen Jonas Vingegaard er på få uger gået fra at være hjælperytter på det hollandske storhold Team Jumbo–Visma til at være kaptajn og tæt på podiet i verdens største cykelløb.

»Vi kan knap nok følge med mentalt. Det er så fedt. Vi vidste, at han er en god cykelrytter. Meget disciplineret og fokuseret. Men vi har ikke vidst, at det kunne udmønte sig sådan her. Vi har ikke rigtig haft en målestok før nu. Vi elsker det!,« jubler Rosa Kildahl.

Jonas Vingegaard og Rosa Kildahl i køkkenet sammen i Rosas hjem i Glyngøre.
Jonas Vingegaard og Rosa Kildahl i køkkenet sammen i Rosas hjem i Glyngøre. Foto: YouTube: Rosa uden filter
Vis mere

Fra hjemmet i Glyngøre oplevede hun det moment, hvor Jonas Vingegaard blev en af stjernerne. Da han på mytiske Mont Ventoux angreb og parkerede en tydeligvis dødbagt Tadej Pogacar i den gule trøje.

Nu kigger hele verden så på Jonas Vingegaard, og Glyngøre har dermed fået endnu en stjerne. Men det er svært at forstå, forklarer Rosa Kildahl:

»Jeg ser på ham og tænker: ‘Det er sgu da vores Jonas, der gør det så godt! Tænk, at hele verden kigger med.’ Det er jo bare Jonas. Det er hans arbejde. Men det er helt vildt – det, han laver. Det er svært at omstille vores Jonas – som vi ser til dagligt – til at se ham som verdensstjerne.«

Det er heller ikke, fordi den 24-årige pedalatlet opfører sig som en feteret helt. Han svarer pænt og beredvilligt på pressens spørgsmål, når vi møder ham efter de benhårde etaper. Man kan både se og høre, at han selv er lige så benovet som resten af cykelverdenen.

Jonas Vingegaard i momentet, hvor han sætter Tadej Pogacar og kører sig ind i hele cykelverdenens bevidsthed.
Jonas Vingegaard i momentet, hvor han sætter Tadej Pogacar og kører sig ind i hele cykelverdenens bevidsthed. Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT
Vis mere

Han har kort fortalt stadig de muskuløse ben placeret i Sallings sandede muld, og det understreger svigermor da også igen og igen.

»Han er en jordbunden ung fyr, som har nogle klare mål, og som er meget disciplineret med sit arbejde og sin træning – med de ting, han gør. Han er meget taknemmelig – for eksempel når vi kommer med mad eller inviterer dem over.«

»Han elsker familien og hygge. Han er sådan set bare en ganske almindelig, dejlig ung fyr, som gør min datter glad. Så kan man jo ikke få det bedre,« siger Rosa Kildahl.

Hun er ikke nervøs for, at det enorme fokus og den store opmærksomhed fra hele verden skal ændre ‘vores Jonas’.

Rosa Kildahl serverer 'gode ben' for svigersønnen. Det har han i den grad vist i årets Tour de France.
Rosa Kildahl serverer 'gode ben' for svigersønnen. Det har han i den grad vist i årets Tour de France. Foto: YouTube: Rosa uden filter
Vis mere

»Jeg har bare sagt til ham, at han skal nyde det. Tænk sig – det er en kæmpe oplevelse. Og så har jeg sagt, at han skal give den gas – uden at komme til skade,« griner hun og fortsætter:

»Jeg tror, han tager opmærksomheden som mig. Oppefra og ned. Det er pressen – de er der bare. Pludselig kommer der en anden, der skal hypes. Men han er så jordbunden og jordnær. Han hviler i sig selv. Han er jo bare på arbejde, og han synes, det er fedt at få lov at være med og bare blive udtaget.«

Mens de danske kolleger i cykelfeltet pukler løs i solrige destinationer som spanske Girona eller mondæne Monaco, er Jonas Vingegaard bosat tæt på Limfjorden med hustruen Trine Marie – og svigermor – i Glyngøre. Det fortæller også en del om hans karakter, siger Rosa Kildahl:

»Det siger om ham, at han er andet og mere end en cykelfreak. Han har et liv. Han har noget robusthed i sin familie og i sit nærmiljø. Han kan helt trygt rejse ud til den anden side af jorden, og han ved, at det hele fungerer derhjemme.«

Jonas Vingegaard og Trine Marie Hansen, 'Bagedyst'-stjernen Rosa Kildahls datter.
Jonas Vingegaard og Trine Marie Hansen, 'Bagedyst'-stjernen Rosa Kildahls datter. Foto: Instagram: Rosa Kildahl
Vis mere

»Det er vigtigt at vide. At det ikke sejler rundt derhjemme. Vi kan ikke skubbe ham op ad bjerget, men vi kan hjælpe ham med de andre ting.«

Nogen stor cykelekspert er Rosa Kildahl endnu ikke, men hun har et godt bud på, hvordan Danmarks bedste bjergben kan bo i et pandekagefladt område, hvor knoldene på Fur lige i nabolaget er den største opadgående udfordring.

»Jeg tror, han er blevet hærdet. Han cykler i al slags vejr. Vi andre kigger ud og tænker ‘åh, det regner’, men han er ligeglad. Jeg ved jo ingenting om cykling, men det går både op og ned, og der er masser af vind.

»Hvis vi skal til fødselsdag i Aarhus, så cykler han hjem. Så han får altid trænet. Og så har han også sine højdetræningslejre.«

Jonas Vingegaard hilser på svigermor i køkkenet i Glyngøre.
Jonas Vingegaard hilser på svigermor i køkkenet i Glyngøre. Foto: YouTube: Rosa uden filter
Vis mere

I næste uge sætter Rosa Kildahl kursen mod Frankrig for at se de afgørende bjergetaper og klappe svigersønnen hele vejen til Paris. Og så er det naturlige spørgsmål, om der er planer om at bage succesen hjem? Jonas Vingegaard har i hvert fald en helt særlig favorit.

»Han elsker gulerodskage! Han elsker faktisk alle kager, men hans yndling er gulerodskage. Og så marengs med chokolade i. Men han har helt nøjagtig styr på, hvad han indtager. Vi andre tager jo bare kagen og sætter os i sofaen, men sådan er det ikke med sportsfolk.«

Om Jonas Vingegaard får lov at fremvise sin champagne-sprøjteteknik på podiet til Tour de France, finder Rosa Kildahl og resten af verden ud af den 18. juli, når feltet rammer Avenue des Champs-Élysées.