For meget negativitet.

Brøndbys træner, Alexander Zorniger, forstår ikke, at der generelt bliver talt så negativt om Superligaen, som det nogle gange er tilfældet. Og det er ikke noget, der ifølge tyskeren, som har været i vestegnsklubben i otte måneder, fremmer udviklingen i fodbolddanmark, der har været udfordret den seneste tid.

»Jeg har hørt om det med, at (Rafael) van der Vaart har sagt, at fodboldspillet i Danmark ikke er så godt. Det vigtigste er, at du leverer og udvikler et godt produkt. Dér kan Rafael van der Vaart lige så vel bidrage som undertegnede eller en direktør fra Randers (Michael Gravgaard, der også har luftet sin mening om Superligaen som produkt, red.),« siger Alexander Zorniger og fortsætter:

»Det er ikke godt, at der bliver talt så dårligt om det danske fodboldprodukt. Kampene har en ordentlig kvalitet med en mere engelskinspireret stil. Måske kan du også sige, at størstedelen af holdene spiller 4-4-2 – dér kunne vi lade noget andet falde os ind taktisk. Men det kommer altid ned kvaliteten hos spillerne, trænerne og manager’ne, der skal sørge for at bringe det opløftende spil på banen.«

Udtalelsen kommer i kølvandet på den debat, der har været om Superligaen på det seneste, hvor både FC Midtjyllands stjerne Rafael van der Vaart og direktøren i Randers FC, Michael Gravgaard, fortalt deres meninger.

For nylig sagde hollænderen van der Vaart, at han kommer på stadion, fordi han gerne vil se flot fodbold, og at det måske er grunden til, at tilskuertallene ikke er så prangende. Underforstået at fodboldspillet ikke er så flot igen.

Den pointe køber den tyske træner ikke.

»Jeg kan kun tale ud fra de sidste otte måneder, men jeg ser ikke, at det står så slemt til med den spillemæssige kvalitet sammenlignet med 2. Bundesliga eller endda nogle kampe i Bundesligaen. Hvis jeg ser på den seneste kamp, som vi havde mod FCM her på Brøndby Stadion, var der ikke så stor forskel igen på en kamp i Bundesligaen. Selvfølgelig kan du ikke sammenligne det med en Bundesliga-topkamp som Dortmund-Bayern, men med slagene på midtbanen i den kamp, som van der Vaart også var en del af, ser du ikke ret mange lige så spændende kampe som dén,« siger Alexander Zorniger.

Randers FC-direktøren, Michael Gravgaard, har efterlyst mere af Superligaen som produkt i et forfriskende interview. Gravgaard vil have mere 'cirkus' ind i landets bedste række for at gøre produktet attraktivt og vende den negative udvikling i tilskuertallet, der gennemsnitligt har været faldende, men Zorniger mener først og fremmest, at det handler om spillet på banen.

»Man skal ikke bare sige til tilskuerne, at nu skal de komme mere på stadion. Eller lave et stripshow for at lokke flere tilskuere til. Det handler om at gøre fodboldproduktet endnu bedre. Der kan van der Vaart, Gravgaard eller en hvilken som helst anden aktør lige så godt hjælpe til,« siger Alexander Zorniger og fortsætter:

»Der har været snakket om det gennemsnitlige tilskuertal i Superligaen. Vi mangler stadig to kampe mod FCK, og dér vil tilskuergennemsnittet blive hævet. Gennemsnittet for Superligaen lyder lige nu på 5.500 tilskuere, og Brøndby har på hjemmebane et gennemsnit på lidt over 12.000 (12.420 for sæsonen, red.). Danmark har 5,5 millioner indbyggere – Tyskland, for eksempel, har omkring 80 millioner, altså 15 gange flere potentielle fans at få på stadions. Tyskland ligger i øjeblikket helt i top, når det kommer til tilskuertal, men hvis du lidt forsimplet ganger 15 med Brøndbys gennemsnitlige tilskuertal på 12.000, får du 180.000. Det er selvfølgelig ikke så ligetil, men sammenligner du tilskuertallet med antallet af indbyggere, ligger vi i toppen af Europa.«

Zorniger er 'overrasket' over, at den 'mest populære sport´, som han kalder fodbold i Danmark, skal sættes i så negativt et lys i et land, hvor man grundlæggende er så positiv over for så mange ting.

Han anerkender dog, at det kan være en anelse lettere at sige som træner for et af Danmarks største og mest populære hold.

»Måske er jeg forvænt, fordi vi har så mange tilskuere uanset, om vi spiller ude eller hjemme. Det kan godt være, at man ser anderledes på det, hvis man som FC Nordsjælland for eksempel har noget færre.«

Brøndby og Alexander Zorniger møder på søndag FC København i årets første Superliga-kamp - og tyskerens andet rivalopgør mod holdet fra Østerbro.