Den mangeårige Brøndby-træner Ebbe Skovdahl er død i en alder af 75 år efter flere års sygdom.

Det oplyser Brøndby på sin hjemmeside.

Den legendariske træner er fortsat den mest vindende træner i klubbens historie, hvor han ad tre omgange stod i spidsen for de blågule tropper i 1980'erne og 90'erne.

Han nåede at hente fire danske mesterskaber samt tre pokaltitler hjem til klubben på Vestegnen, og han førte også holdet til flere meriterende sejre i Europa.

Foto: Bent K Rasmussen
Vis mere

I 2017 indviede klubben Ebbe Skovdahl Fan Loungen på Brøndby Stadion som en hyldest til træneren.

Hans søn Rene Skovdahl fortæller til Brøndbys hjemmeside, at Ebbe Skovdahl kæmpede mod kræft i de sidste år af hans liv.

»Vores far havde kræft i de sidste mange år af sit liv, og som familie er vi ikke i tvivl om, at den anerkendelse han fik med Ebbe Skovdahl Fan Loungen var med til at give ham nogle ekstra år, for det betød meget for ham at komme til kampene i loungen og opleve at han stadig havde en aktiv rolle i klubben.«

»Vi har i årenes løb set og oplevet på nærmeste hold, hvor meget vores far har betydet for rigtig mange mennesker, og det er noget som varmer i en svær tid og som vi vil have med os fremadrettet,« siger han.

Foto: NILS MEILVANG
Vis mere

Det var tilbage i 1973, at Ebbe Skovdahl kom til vestegnen som spiller, inden han i 1986 for første gang tiltrådte som cheftræner.

»Først og fremmest var Ebbe et ganske vidunderligt menneske. Hans menneskelige egenskaber var fantastiske og han var altid godt selskab (...) Han var en utrolig dygtig træner som dyrkede det aggressive presspil som blev Brøndby IF’s varemærke i de år. Vi vil alle savne ham,« siger Brøndbys mangeårige formand Per Bjerregaard til klubbens hjemmeside.

Skovdahl havde sin første tid som cheftræner i klubben fra 1986-1987, inden den portugisiske storklub Benfica hentede ham midt i hans anden sæson i klubben.

Efter en fyring efter bare et halvt år, vendte han tilbage til Brøndby, som han stod i spidsen for i 1988 og 1989. Herefter drog han til Vejle i to sæsoner, inden han i 1992 vendte retur til sin længste og største tid i Brøndby.

Ebbe Skovdahl var onkel til Michael og Brian Laudrup.
Ebbe Skovdahl var onkel til Michael og Brian Laudrup. Foto: Nils Meilvang
Vis mere

Han blev i klubben frem til 1999, inden han drog til skotsk fodbold og Aberdeen.

Han sluttede trænerkarrieren i BK frem fra 2003 til 2005.

Brøndby IF oplyser, at bisættelsen vil finde sted under private omstændigheder grundet de gældende corona-restriktioner.

Han efterlader sig kone, to sønner og fire børnebørn.