FC Nordsjælland er i en liga for sig, når det gælder salg af spillere.

Fredag kom det tydeligste bevis på netop det, da Farum-klubben pulveriserede rekorden for det største Superliga-salg nogensinde med 19-årige Kamaldeen Sulemanas skifte til Rennes. Et salg, der ifølge B.T.s oplysninger lyder på hele 150 millioner kroner, og som dermed sender klubben op over den halve milliard i spillersalg på bare fem år.

Samler man således blot de ti største salg i klubben siden 2016, ender FC Nordsjælland med at have fået 561 millioner kroner ind på bankkontoen.

»Selvfølgelig er vi utrolig glade og stolte,« siger bestyrelsesformand i FCN Jan Laursen til B.T.

Salget af Kamaldeen Sulemana er ny rekord i Superligaen og overgår dermed transferen af Alexander Sørloth, der blev solgt fra FC Midtjylland til Crystal Palace til en pris, der kunne stige til 141 millioner kroner inklusiv bonusser.
Salget af Kamaldeen Sulemana er ny rekord i Superligaen og overgår dermed transferen af Alexander Sørloth, der blev solgt fra FC Midtjylland til Crystal Palace til en pris, der kunne stige til 141 millioner kroner inklusiv bonusser. Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

Han er tidligere sportsdirektør i klubben, som han har været en del af siden 1998, hvor den stadig hed Farum BK.

Jan Laursen har derfor også været en væsentlig del af FC Nordsjællands store udvikling gennem de sidste mange år, og som for alvor har kulmineret de seneste år med det ene store salg efter andet.

Men spørger man bestyrelsesformanden, så er spillersalg faktisk ikke et omdrejningspunkt i hverdagen i det nordsjællandske – også selvom det tit er det, der trækker overskrifterne.

»Der bliver tit talt om salget, men det er jo alt det, der ligger bagved. Du kan jo ikke bare lave hokuspokus. I hvert fald ikke over lang tid, så der skal jo være kvalitet i det, du laver, og når vi så laver et salg som nu, så vidner det bare endnu mere om det arbejde, der er lavet,« fortæller han.

Der er ellers nok af store salg at tage fat i. Udover Kamaldeen Sulemana er det navne som eksempelvis Mohammed Kudus, Mikkel Damsgaard og Mathias Jensen, der alle er blevet solgt for pæne millionbeløb til store europæiske klubber.

Men det er ikke tilfældigt, at spillere som dem bliver solgt for voldsomme summer.

»Rigtig mange af vores spillere er udviklet over lang tid. Vi er her i høj grad, fordi vi spiller noget fodbold, som udenlandske klubber finder interessant, og hvor vi både kan lave resultater i ligaen, være repræsenteret på landsholdene og så lave de her salg, som gør, at vi kan geninvestere. Og det er det, der er fantastisk ved FC Nordsjælland, og som er vores store kvalitet. Vi vil blive bedre og bedre, fordi vi ikke ændrer strategi,« fortæller Jan Laursen.

»Det kan godt være, vi har fået nogle voldsomme beløb, men det er også nogle voldsomme stigninger, der er sket for en hel del af spillerne, som er røget videre. Nu har jeg talt et par gange med Sampdoria, og de synes da, det var nogle lange forhandlinger og en seriøs transfer, men de er forholdsvis tilfredse med, at de fik landet Mikkel Damsgaard, tror jeg.«

Mikkel Damsgaard, der var en af EM-slutrundens helt store oplevelser, er et af de store salg, som FCN har foretaget i løbet af de sidste par år.
Mikkel Damsgaard, der var en af EM-slutrundens helt store oplevelser, er et af de store salg, som FCN har foretaget i løbet af de sidste par år. Foto: PAUL ELLIS
Vis mere

For en klub som FC Nordsjælland handler det særligt om at være tro mod den vision, der er i klubben.

»Vi investerer også tungt på akademierne og på Superliga-holdet. Der er i hvert fald en følelse af, at det har været – og er stadig – et langt, sejt træk. Der er ikke noget quick fix, som jeg tit tror er der, hvor det går galt andre steder,« siger Jan Laursen og tilføjer:

»Vi vil vinde kampe, og vi er også dybt irriterede, når vi ikke vinder. Men det gør ikke, at vi så sætter os ned og siger, at så laver vi en anden strategi og hente fire etablerede spillere. Nej, så snakker vi om, hvordan vi kan gøre en årgang bedre, et akademi bedre og hele tiden lede efter de små forbedringer, men samtidig blive ved med at være tro mod vores strategi.«

Kamaldeen Sulemana fik debut for FC Nordsjælland i februar 2020 og nåede blot 42 kampe i Superligaen, før han blev det største salg i dansk fodbold nogensinde.