Der bliver talt alt for lidt nordjysk på landsholdene.

Kun to spillere fra AaB har fundet vej til ungdomslandsholdene.

Tidligere var det aalborgensisk kernestof, når det kom til at lave nordjyske spillere, der også med landsholdet kunne spille i rødt og hvidt, men når Superligaen søndag går på landsholdspause, så er det kun målmanden Theo Sander og forsvarskrumtappen Mathias Ross, der rejser fra Hornevej for at slutte sig til henholdsvis U17- og U21-landsholdet.

For sportschef Inge Andre Olsen er det da heller ikke tilfredsstillende:

Mathias Ross i ophedet diskussion med U21-landsholdskollegaen Wahid Faghir. På U21-landsholdsturene er der nul nordjysk dialekt for AaB-forsvareren, der er én af kun to ungdomslandsholdsspillere fra AaB på tværs af holdene.
Mathias Ross i ophedet diskussion med U21-landsholdskollegaen Wahid Faghir. På U21-landsholdsturene er der nul nordjysk dialekt for AaB-forsvareren, der er én af kun to ungdomslandsholdsspillere fra AaB på tværs af holdene. Foto: Henning Bagger
Vis mere

»Hvis vi holder dette snit med to spillere, så har vi ikke været gode nok.«

Men har I ikke været dygtige nok?

»Spørger du mig nu – er vi tilfredse? – så 'nej', men det betyder ikke, at det er et problem. Fodbold bliver tit et øjebliksbillede, men det, der betyder noget, er de 'lange linjer'. For under et år siden havde vi 12 på ungdomslandsholdene. Men vi er opmærksomme på det og ville gerne have haft flere med.«

Det er anden landsholdsudtagelse i træk, at de to tidligere ungdomsspillere fra Gug og Aalborg KFUM er de eneste fra AaBs egne rækker, der er af sted.

»Spørger du mig nu – er vi tilfredse? – så 'nej'.« Sådan siger sportschef Inge André Olsen om de få AaB-spillere på landsholdet.
»Spørger du mig nu – er vi tilfredse? – så 'nej'.« Sådan siger sportschef Inge André Olsen om de få AaB-spillere på landsholdet. Foto: Henning Bagger
Vis mere

Inge André Olsen nævner selv en Malthe Højholt som en, »der er så tæt på U21-landsholdet, som man kan komme«.

Samtidig er Tim Prica af sted med det svenske U21-hold, men sønnen af den tidligere bomber Rade Prica er udviklet hinsidan hos Malmö.

En af Danmarks bedste talentudviklere og skarpeste fodboldhjerner er Poul Erik Andreasen, som stadig har fingeren på pulsen med talentudviklingen i AaB.

Tidligere har AaB-legenden udtykt bekymring over talentudviklingen med flere unge udlændinge:

Poul Erik Andreasen er ligesom AaBs sportschef »træt af«, at AaB ikke har flere ungdomslandsholdsspillere.
Poul Erik Andreasen er ligesom AaBs sportschef »træt af«, at AaB ikke har flere ungdomslandsholdsspillere. Foto: Henning Bagger
Vis mere

»Jeg er da lige så træt af det, som direktøren er,« siger Poul Erik Andreasen til B.T. om de få landsholdsspillere med nordjysk blod.

Man skal ikke langt tilbage, for at det så anderledes ud. Mathias Ross' årgang havde AaBere som kernen på det daværende danske U17-landshold, men Klitten-brødrene er nu enten væk eller udlejet, Anders Bærtelsen spiller i Haugesund, mens Jeppe Pedersen igen er sendt på udlån i 1. division.

Det har været et klart Inge André Olsen-aftryk på AaBs måde at udvikle talenter på:

»Vi har nok af eksempler på spillere, som er talenter og så i løbet af to-tre-fire år, som ikke får spilletid. Så er de pludselig ikke talenter mere, men det nemmeste for os er, at vi får spillere, som har lokal foranking, som kommer fra Nordjylland. De kender måden, vi spiller på. Det er prioritet ét.«

Poul Erik Andreasen kan dog ikke se nogen stor forskel i måden, AaB gør tingene på nu, sammenlignet med, da han gik på pension:

»Når jeg ser træning på U13-14-15, er der ikke forskel på for fire år siden og nu. Så om det er en årgang eller to, der mangler lidt, er svært at sige. Den trend med højt pres startede Friis (Jakob, tidl. cheftræner, red.) jo for fire-fem år siden. Og Cifuentes har jo også bygget på gamle AaB-dyder med at spille op bagfra, som vi altid har gjort,« lyder det fra Poul Erik Andreasen, der egentlig er fra Solsiden, men skabte sig et navn i AaB med guld som cheftræner i 1995 og siden talentudvikler indtil sin pension i 2019.

De flere unge udlændinge, som Vesttribunen må synge efter, er nødvendigt, siger Inge André Olsen, for økonomisk og målt på eksempelvis fuldtidstrænere i ungdomsafdelingen halter AaB efter:

»Vi må være dygtigere og skabe mere kvalitet. Skal AaB være top-4 eller top-6, er der højere krav end for syv år siden,« siger Inge André Olsen med henvisning til 2014-doublevinderne, der med spillere som Kusk, Ahlman og Thomsen var tegnet af unge tekniske spillere. Den slags spillere er svære at 'lave' nu, siger nordmanden:

»Fodbold udvikler sig. Det er blevet mere ekstremt på spidskompetencer. Markus Hannesbo var med U20-landsholdet for et stykke siden, men han har jo en international fart, og det er den slags, vi må dyrke. Det er ikke svært at være ærlig om det. Vi har nogle større klubber, som satser stort og ligger på et helt andet niveau end os. Men så må vi prøve noget andet for at få vores 'edge'.«

Poul Erik Andreasen påpeger dog, at spidskompetencer er mange ting. Målt i hans fodboldhoved havde det føromtalte The Double-hold masser af spidskompetencer:

»Fart er kun én af dem. Det med spidskompetencer har jo været diskuteret i 25 år. Men der var flere spidskompetencer på dét (2014-holdet, red.) end i dag. Kusk på chanceskabning, hvor hans venstrefod havde international klasse, Thomsen havde i høj grad også spidskompetencer. Lucas Andersen har jo i meget høj grad på spilintelligens. Så spidskomptencer har vi kigget efter altid hos spillere. Og det er dem, man nurser og udvikler,« slutter AaB-legenden.