Kokken Thomas Castberg går (selvfølgelig) op i god mad. Og han går op i at leve rimeligt sundt.
Skal han sætte sit liv på formel, er der tre lette huskeregler, han hver dag navigerer efter:
1: Brug kroppen.
2. Spis varieret.
3. Drik vand.
»Altså, det er meget nemt. Bevæg dig moderat til meget. Spis varieret, for der skal fibre til at få tarmene til at arbejde, og så skal der altså noget vand til at få maden ned igennem systemet,« siger han i denne uges afsnit af B.T.s podcast ‘Spar Kassen’.
Selv sværger han til mad med rigelige mængder af fibre.
»Det kan være alt fra havregryn, som jeg spiser en del af, fordi det er godt for mit kolesteroltal, til grøntsager, og så sørger jeg for at drikke vand. Men så kan jeg altså også godt finde på at spise både tre teboller og en bøf.«
Til gengæld er der en type af varer, som han forsøger at undgå. Nemlig de ultraforarbejde varer:
»Dem er jeg bange for. Hele lortet, fordi der er så mange skjulte ting i dem. Der er sikkert en masse, vi ikke har fundet ud af endnu, men det peger kun i en dårlig retning.«

»Altså, vi finder ud af mere og mere om, hvordan alle de her sukkerstoffer og salte og alt sådan noget fuldstændig smadrer vores system, fordi vi får dem i så store mængder. Det er jo i alt, hvad vi spiser.«
B.T. har i flere artikler skrevet om sundhedsrisikoen ved at spise for meget ultraforarbejdet mad. Produkterne er kendetegnet ved, at det er mad, der ikke kan laves hjemme i køkkenet, men som fremstilles industrielt og ofte tilsættes store mængder af salt, sukker, smagsgivere og konserveringsmidler.
Alt sammen tilsætningsstoffer, som påvirker vores krop og sundhed på længere sigt. Forskerne er dog stadig i gang med at kortlægge, præcist hvordan.
Men ifølge Susanne Gjedsted Bügel, der er professor i Ernæring og Sundhed på Københavns Universitet, er én særlig grund til at være bekymret for de ultraforarbejde fødevarer allerede fastslået:
»Under forarbejdningen gør man noget ved fødevarerne, så folk får lyst til at spise mere …. Derfor er fedme en plausibel sammenhæng, og der er derfor også en plausibel risiko for en sammenhæng til diabetes 2,« har hun tidligere sagt til B.T.
I Thomas Castbergs øjne gør det kun varerne endnu mere skræmmende:
»Det er et overdrev, og det har vi ikke godt af. Vi kommer ikke til at dø af sult, men vi er jo simpelthen ved at dø af velstand.«
Som kok har han i mange år selv arbejdet med netop at lokke smage frem, der skal få folk til at spise. Det handler om, at mad skal appellere til alle sanser, og på kokke-sprog taler man om sensorisk mad.
»Det er det dygtige kokke kan. Det er derfor, du kan få en tallerken på en restaurant, hvor du får sådan en lille bitte ret, og tænker: ‘Det kan jeg jo ikke blive mæt af’, men alligevel får du et enormt sensorisk indtryk af at spise det,« siger han og fortsætter:
»Altså alle kokke kan gøre dig mæt ved at stoppe en halv and ned i kæften på dig. Men intensitetsfølelsen, er mere fornemt frembragt, hvis du kan gøre det samme i to skefulde.«
Det handler om at skabe de rigtige smage og det, Thomas Castberg kalder ‘mundfølelse’ – for begge dele er afgørende for, hvordan maden opleves:
»Nogle af dem, der er rigtigt gode til det, er de store burgerkæder. Jeg kan jo spise to store cheeseburgere uden at blive mæt, mæt. Det er dygtigt gjort, men pissefarligt.«
Mere end hveranden dansker er overvægtig. I dette afsnit af Spar Kassen taler B.T. s madekspert,Thomas Castberg, om slankekure og den mad, der (måske) kan være èn årsag til, at vi bliver stadig mere overvægtige.
Lyt med på Apple Podcast, Spotify eller herunder:
