Et kontroversiel valg af hovedsponsor har fået skakverdenen op ad stolen.

I denne uge kunne det internationale skakforbund, Fide, nemlig offentliggøre, at firmaet 'Movia Implants' er ny hovedsponsor for kvindeskakken – et firma, der arbejder med brystkirurgi.

Det er ikke faldet i god jord hos alle og har blandt andet mødt kritik fra flere store skak-personligheder.

En af dem er Peter Heine Nielsen, der er den verdenskendte skakspiller Magnus Carlsens træner.

»Ud fra den forudsætning, at størstedelen af virksomhedens forretning handler om kosmetisk brystkirurgi, synes jeg, at det hele er paradoksalt,« siger han til norske Dagbladet og fortsætter:

»At kvinder spiller skak symboliserer for mig intellekt, ligestilling mellem kønnene, nedbrydning af barrierer, succes i en mandsdomineret sport. Det er trist, at dameturneringer på højeste niveau nu er sponsoreret af nogen, der for mig står for det modsatte.«

En anden, der revser beslutningen om at indgå et samarbejde med 'Movia Implants', er den kendte skakspiller, træner og forfatter Sabrina Chevannes.

»Det er noget af det dummeste, jeg har set denne måned. Gået godt, skakverden. Du stopper aldrig med at chokere mig,« udtaler briten til den norske avis.

Træneren for den norske skakstjerne Magnus Carlsen (billedet) er kritisk over for valget af ny hovedsponsor for kvindeskakken.
Træneren for den norske skakstjerne Magnus Carlsen (billedet) er kritisk over for valget af ny hovedsponsor for kvindeskakken. Foto: Georgi Licovski
Vis mere

Hos det internationale skakforbund var der ellers lutter begejstring, da man offentliggjorde den nye hovedsponsor for kvindeskak.

Her kaldte man aftalen for 'den største enkeltstående sponsoraftale, der nogensinde er underskrevet specifik for kvinder i skak'.

Forbundet giver da heller ikke meget for den kritik, de er blevet mødt af fra flere. Faktisk er de lodret uenige.

»Vi tror, at samarbejde vil styrke og udvikle kvindeskak,« skriver administrerende direktør i Fide, Dana Reizniece-Ozolai, i en mail til Dagbladet.

Hun understreger også, hvordan virksomheden gør et vigtig arbejde i forhold til at hjælpe kvinder, der skal igennem en kirurgisk fjernelse af brystet som følge af brystkræft.

»Vi værdsætter det arbejde, de gør for kvinders sundhed og trivsel. Virksomheden ønsker, at brystkonstruktion skal være mere tilgængelig og har været en pioner i at give kvinder teknologi, der kan forbedre resultaterne.«