Er det en kerneopgave for en offentlig ejet havn at sponsorere og delvist drive professionel sportsklub?

Åbenbart i Aalborg. Her har kommunen i årevis hældt millioner af kroner i ishockeyklubben Aalborg Pirates, hvilket ifølge flere eksperter er i strid med loven.

Kommunalforsker Roger Buch kalder det 'vanvittigt, at man som kommune er indirekte medejer af en elitesportsklub'. Sponsoratet er sket via Port of Aalborg – aktieselskabet bag Aalborg Havn, som er 100 procent ejet af Aalborg Kommune.

I spidsen for bestyrelsen i Port of Aalborg sidder borgmester Thomas Kastrup-Larsen (S), og han er nu genstand for kras kritik for at have tilladt sponsoratet.

»Problemet ligger alene i bestyrelsen og ultimativt i aktionærkredsen, der i dette tilfælde bevidst og løbende handler mod selskabets erhvervsmæssige interesse og erklærede formål,« siger Peter Maskell.

Han er professor på CBS og var en del af det ekspertudvalg, der i 2017 kastede et kritisk blik på Havneloven. Peter Maskell vurderer, at sagen nu kan få konsekvenser for Aalborg Kommune:

»Hvis tilsynsmyndigheden for aktieselskaber – det vil sige Erhvervsstyrelsen – bliver opmærksomme på sagen, kan de vælge at skride ind. Da landets erhvervshavne er omfattet af Havneloven, er det måske også en sag, der kunne interessere Transportministeriet.«

Det er forbudt for kommuner at sponsorere eller eje professionelle sportsklubber. Det kommunalt ejede Port of Aalborg har støttet Aalborg Pirates med millioner siden 2015. Dette er delvist sket via foreningen Cool East, som brandes som et CSR-projekt.

Claus Holstein er blevet hjemsendt frem til sin fratrædelse.
Claus Holstein er blevet hjemsendt frem til sin fratrædelse. Foto: Aalborg Havn
Vis mere

Nærlæsning af foreningens årsrapporter og vedtægter viser dog, at der i højere grad er regulær tale om en sponsorklub, der ifølge egne vedtægter sender 70 procent af formuen direkte videre til Aalborg Pirates som et sponsorat.

RUC-professor Bent Greve mener, at Aalborg Kommune bør sætte en stopper for sponsoratet med det samme.

»Selvom det formelt er et selvstændigt selskab, kan havnen ikke støtte Aalborg Pirates, da det vil betyde, at kommunen bruger penge på formål, som ikke er omfattet af, hvad en kommune må støtte. Det vil derfor være rigtigt at stoppe støtten, da jeg mener, det er en omgåelse af reglerne.«

Bent Greve undrer sig samtidig over, at borgmester Thomas Kastrup-Larsen (S) har tilladt det milliondyre sponsorat i første omgang.

»Det burde være klart, at kommunen hverken direkte eller indirekte må støtte en professionel idrætsklub.«

B.T. har igennem flere dage forsøgt at få en kommentar til det tvivlsomme sponsorat af havnens formand, Thomas Kastrup-Larsen (S). Men borgmesteren ønsker – ligesom havnens direktør, Claus Holstein – ikke at stille op til interview.