I mange uger har de været fanget i et mareridt i Spanien. Med ni heste har familien Truelsen befundet sig i et virushelvede i Valencia, og i første omgang var udmeldingen, at de nok skulle blive der halvanden måned mindst.

Men mandag morgen ringede Kirsten Truelsens telefon. I den anden ende af røret var de spanske myndigheder, der kunne overbringe hende en god nyhed.

»I drømmer ikke om, hvilken følelse det her er. Det er helt vanvittigt,« fortæller hun i en video på Facebook, hvor hun har filmet familiens lastbil, der kommer kørende.

»I morges da vi vågnede, vidste vi ikke noget om, at vi kunne komme hjem. Lige pludselig bliver vi ringet op af de spanske myndigheder, at vi kan komme hjem. Det er mega fedt, og vi er så heldige, vi har alle ni heste med hjem. Jeg kan slet ikke beskrive, hvordan det er. Jeg kunne tude over det her,« siger Kirsten Truelsen, inden stemmen knækker.

Hun og familien har på helt nært hold kunnet se, hvordan hestene i Valencia har kæmpet for deres liv på grund af den aggressive og smitsomme herpesvirus. Mange heste har været ramt, og i hvert fald 12 har måttet aflives.

En af dem var Kirsten Truelsens datters hest, der måtte aflives 28. februar, fordi den var meget dårlig. Den havde 40 i feber, fik drop og der var bygget en konstruktion, så den kunne stå op. Men da dyrlægerne fjernede selerne, gik det galt.

»Virussen går i hjernen på dem. Den forsøgte at løbe, men kravlede i stedet rundt, fordi den ikke kan gå på grund af sygdommen. Den fik smadret ind i en masse ting og sig selv, og det var så voldsomt, at den til sidst måtte aflives,« forklarede Kirsten Truelsen til B.T.

Flere af familiens andre heste har også været ramt af herpesvirus, men de er nu raske, og de er med i hestetransporten til Danmark, jubler hun i videoen på Facebook.

»Jeg håber, I allesammen har det rigtig godt, og I skal vide, vi kommer hjem med raske heste. Vi kommer hjem med ni raske heste. Vi er så heldige,« afslutter hun videoen, der er delt mandag aften.

Det voldsomme udbrud af herpesvirus har betydet, at alle FEI-stævner i henholdsvis Spanien, Portugal, Frankrig, Belgien, Italien, Østrig, Polen, Holland, Tyskland og Slovakiet er aflyst for at undgå, at smitten spreder sig.

Reglerne fra Dansk Rideforbund er desuden meget klare, hvad angår heste, der kommer hjem fra udlandet. De skal i karantæne i 28 dage for at undgå smitte.