Coronakrisen har kvalt det danske idrætsliv, og særligt de indendørs sportsgrene har været ramt af en knockout, der kan blive svær at rejse sig fra.

Lukningen af sport koster tusinder af medlemmer i landets små foreninger og et generelt fald i folkesundheden, advarer forbund.

»Vi er i det røde felt. Jeg er overordnet bekymret for, at den langsomme genåbning kan få alvorlige følger. Vi skal holde smitten under kontrol, men vi må se på, hvad det betyder, hvis vi ikke kan leve vores liv, som vi vil,« siger Merete Riisager, direktør i Dansk Svømmeunion.

Blandt unionens foreninger har flere mistet mere end 20 procent af medlemmerne, og direktøren frygter, de aldrig hopper tilbage i bassinet:

»Jeg har en bekymring for foreningerne og for hele sporten. Vi har knap 200.000 medlemmer, der har været tørlagt et lille års tid,« siger Merete Riisager og fortsætter:

»Det er meget sandsynligt, at det her vil sætte sig som varige problemer. Både fordi vi mister talenter – det vil man kunne se i årevis – og fordi det rammer foreningerne så hårdt.«

Hvor mange tusinder, der er stoppet med at dyrke idræt på grund af pandemien, står først klart i april, når Danmarks Idrætsforbund offentliggør medlemstal for 2020.

Men de store forbund fortæller samstemmende, at de er hårdt ramt.

Danmarks Gymnastik Forbund har oplevet et større medlemsfald på grund af pandemien og den efterfølgende nedlukning.
Danmarks Gymnastik Forbund har oplevet et større medlemsfald på grund af pandemien og den efterfølgende nedlukning. Foto: Jørgen Kirk
Vis mere

Genåbningsaftalen, som faldt på plads mandag aften, lukker op for indendørs idræt for voksne i maj. Her står sommeren for døren, og de klassiske indendørssportsgrene lander derfor i en situation, hvor der for alvor først er gang i idrætten til august.

Ud over svømning er de største indendørs idrætter i Danmark gymnastik og badminton, og her er der også bekymring at spore trods lettelsen over, at der nu er sat dato på en åbning:

»Vi er bekymrede for, om de frivillige og vores medlemmer vender tilbage. Lige nu ser det ikke ud til, at vores medlemstal har det så godt. Alt tyder på en tilbagegang på mellem fem og ti procent,« siger Ditte Okholm-Naut, direktør i GymDanmark, og fortsætter:

»Nu er der en dato på. Hvis vi får at vide, at der ikke er mængdebegrænsninger, vil nogle måske lave en lille sæson i maj og juni. Men langt de fleste venter nok til efter sommerferien.«

Fra unionerne lyder det, at en startdato er godt, men langtfra nok. De savner en politisk udmelding, om hvordan et corona-pas skal fungere, hvilke forholdsregler, foreningerne skal indføre, og en hurtig afklaring på forsamlingsforbuddet:

»Der er en masse ubesvarede spørgsmål og ukonkrete ting, vi skal have afklaret – hurtigst muligt. Jeg er bekymret for, om mange klubber og foreninger siger, om det overhovedet er besværet værd på den her side af sommerferien,« siger Bo Jensen, direktør i Badminton Danmark.

Han er frustreret over, at en sportsgren, som er helt uden nær kropskontakt, stadig kan se frem til to måneders corona-pause:

»Der er mega stor frustration ude i klubberne over, at vi ikke kan få lov at samle 10 badmintonspillere i en hal, hvor der er oceaner af plads og mulighed for at holde afstand,« siger han og fortsætter:

»Der er mega stor frustration ude i klubberne over, at vi ikke kan få lov at samle 10 badmintonspillere i en hal, hvor der er oceaner af plads og mulighed for at holde afstand,« siger Bo Jensen, direktør i Badminton Danmark.
»Der er mega stor frustration ude i klubberne over, at vi ikke kan få lov at samle 10 badmintonspillere i en hal, hvor der er oceaner af plads og mulighed for at holde afstand,« siger Bo Jensen, direktør i Badminton Danmark. Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

»Vi ser jo mange andre steder, hvor folk samler sig flere på mindre arealer. Der er en voldsom frustration og manglende forståelse for logikken i de beslutninger, der bliver taget.«

Hos Danmarks Idrætsforbund er der også blandede følelser oven på genåbningsplanen. Direktør Morten Mølholm Hansen glæder sig over udsigterne, men frygter nedlukningens konsekvenser:

»Jeg håber, at medlemmerne vender tilbage igen trods den lange adskillelse og genfinder glæden ved et aktivt liv. Men det kommer ikke til at ske af sig selv, så der venter DIF, forbundene og foreningerne en kæmpe opgave i resten af 2021.«