Nogle drikker meget kaffe, andre drikker mange energidrikke. Rigtig mange.

Det kan Emil Jean Pedersen skrive under på. Han drikker helt op til fem halvliters dåser Red Bull om dagen.

»Jeg bruger energidrikke som et supplement, så jeg kan nå flere ting. Hvis jeg kører på lidt flade batterier, kan jeg snildt drikke tre til fem stykker om dagen af de store Red Bull.«

Det er der ikke noget ekstraordinært i for 28-årige Emil Jean Pedersen, der arbejder som lastbilchauffør og driver et fritidslandbrug.

Han har siden 16 års-alderen drukket store mængder energidrikke, og det høje forbrug har han lige siden vedligeholdt uden planer om at stoppe.

»Jeg bruger i perioder 100 kroner om dagen på Red Bull, og andre gange køber jeg en hel kasse af gangen,« fortæller Emil Jean Pedersen, som indrømmer, at effekten ikke længere er helt den samme.

For ham er det lige så meget smagen i de koffein- og sukkerholdige drikke, der spiller en rolle, når han dagligt indtager op til 2,5 liter Red Bull. Det er dog ikke alle, som helt forstår hans høje forbrug.

»Mine kammerater prikker lidt til mig og siger, at jeg snart burde have fået de vinger der. Min mor har også påpeget, at jeg burde skrue ned for det.«

Privatfoto Emil Jean Pedersen
Privatfoto Emil Jean Pedersen
Vis mere

De seneste år er salget af energidrikke eksploderet i Danmark og forbruget forventes kun at stige, oplyser DTU.

Emil Jean Pedersen er derfor også langt fra den eneste. I TV3-programmet 'Luksusfælden' tirsdag fortæller 26-årige Millle, at hun drikker 1.825 energidrikke om året, som hun 'ikke kan leve uden'.

Den samme situation stod Thomas Hjeresen også i, da han i otte år dagligt drak op mod otte halvliters energidrikke af mærket 'Monster Energy', hvilket svarer til næsten fire liter om dagen.

Det som kaldes 'højt akut indtag' hos DTU Fødevareinstituttet.

Privatfoto Thomas Hjeresen
Privatfoto Thomas Hjeresen
Vis mere

For to måneder siden valgte han af sundhedsmæssige årsager at lægge dåserne på hylden. Lige siden har han ikke rørt en eneste.

»Havde jeg en ramme stående, drak jeg det som vand. Hvis jeg gik ind på en tankstation for at købe cigaretter, købte jeg to energidrikke af ren vane. Nogen drikker cola, andre saftevand og jeg drak energidrik, hver gang jeg blev tørstig,« fortæller 35-årige Thomas Hjeresen.

Regner han på økonomien, brugte han i omegnen af 28.000 kroner om året. Det var dog ikke kun i pengepungen, at det gjorde ondt i længden.

»Jeg oplevede nogle episoder, hvor jeg var tæt på at ringe 112. Mens jeg kørte til arbejde, fik jeg pludselig trykken for brystet, så jeg måtte køre ind til siden. Jeg kunne også mærke, at min mave blev ødelagt af det. I bund og grund tog det for lang tid at indse problemet.«

Den 22. december 2018 lovede Thomas Hjeresen sig selv, at det skulle stoppe. Fysisk har han det bedre nu end før, men søvnen døjer han med.

»Før kunne jeg drikke en halv liter energidrik, inden jeg gik i seng, og sove fint, men nu har jeg pludselig svært ved at falde i søvn. Det er jo kraftedme ren gift, det lort der.«

Spørger man hos afdelingen for Risikovurdering og Ernæring på DTU Fødevareinstituttet, er energidrikke heller ikke just sunde.

»For dem, som har behov for at ‘være på’ i en travl hverdag, er det en nem vej til at få en opkvikkende effekt, men det er ikke en sund vej. Hvis man vil have koffeinens virkning, kan man bare drikke kaffe,« forklarer seniorforsker Anja Pia Biltoft-Jensen.

Hun understreger, at energidrikke ikke er et produkt, man har behov for ernæringsmæssigt. Tværtimod, da det har et rigtig højt indhold af sukker.

Alligevel er salget af energidrikke firdoblet fra 2010 til 2016, og på DTU Fødevareinstituttet forventes det kun at stige yderligere.

Fødevarestyrelsen fraråder børn og unge at indtage energidrikke, og derfor bekymrer det også Anja Pia Biltoft-Jensen, at forbruget er så højt, da det på den måde bliver en del af ungdomskulturen, hvor man også blander energidrikke med alkohol.

»Det er nyt, at folk drikker energidrikke i så store mængder, som nogen gør. Vores tidligere undersøgelse viser, at mange opfatter og anvender det som en form for sodavand. Forskellen er dog, at energidrikke har et rigtig højt koffeinindhold, indeholder mere sukker end sodavand og derfor også virker fedmefremmende.«