I bagklogskabens lys har vi i Danmark overreageret på truslen fra coronavirusset. Det er to sundhedsøkonomer enige om.

Men de er samtidige enige om, at reaktionen var fornuftig, og at den næppe kunne have været meget anderledes.

Det skriver Fyens.dk, som har talt med to professorer i sundhedsøkonomi Kjeld Møller Pedersen fra SDU og Jakob Kjellberg fra Det Nationale forsknings- og analysecenter for Velfærd (Vive).

Lige nu står vi en situation, hvor antallet af indlagte med coronavirus endnu ikke har nået hospitalernes makskapacitet.

Tværtimod falder antallet af indlagte dag for dag.

Til gengæld ser vi på grund af nedlukningen et blødende erhvervsliv og en stadig voksende kø til andre operationer på landets sygehuse, hvor mellem 25.000-30.000 operationer er blevet udskudt.

»I bagklogskabens lys har vi overreageret. Men det er bagklogskab. Drivkraften har været, at vi har stået over for noget ukendt, som vi frygtede, og som vi ikke havde behandling for. Og så kaster man sig ud i drakoniske tiltag, som vi har set,« siger Kjeld Møller Pedersen til Fyens.dk, der ligesom Jakob Kjellberg mener, at reaktionen dermed alligevel har været fornuftig.

De forklarer overreaktionen ud fra ‘the rule of rescue’, hvor man sætter en unormal stor aktivitet i gang, når man står overfor noget ukendt.

Som dengang man f.eks. brugte mange millioner på at redde 33 minearbejdere i en mineulykke i Chile i 2010.

Jakob Kjellberg pointerer da også over for Fyens.dk, at ét er at lave beregninger bagud nu, noget andet er at stå i en situation, hvor man ikke ved, hvor det ender.

Og netop derfor ser man typisk overreaktioner på noget ukendt.

Tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen har i flere debatindlæg i B.T. argumenteret for, at vi i Danmark bør følge en strategi, hvor vi ligger tættere på makskapaciteten på sygehusene, så nedlukningen i mindre grad går ud over erhvervslivet og andre operationer på landet sygehuse.

Han har bl.a. skrevet 'at gøre alt for at redde en dansker er det, helte-stof er gjort af, men at risikere et menneskeliv for at redde Danmark, kræver i tilgift en stålsathed og pragmatisme, man ikke kan forlange, at noget menneske skal stå alene med. Men på et tidspunkt skal der løbes en kalkuleret risiko for, at Danmark ikke forbliver lukket, indtil en vaccine er opfundet. Ellers bliver prisen simpelthen for høj'.

Og mens mange ikke var i tvivl om, at Mette Frederiksen gjorde det helt rigtige, da hun lukkede landet ned, er diskussionen om den gradvise genåbning mere udtalt - både politisk og i folkemunde.

Statsminister Mette Frederiksen afviste selv på et pressemøde tirsdag, at der var tale om en overreaktion.

Hun mener, at vi netop har gjort det modsatte. Vist handlekraft på det rigtige tidspunkt og dermed reddet menneskeliv og undgået en meget alvorlig situation for sundhedssystemet.