Mandag morgen vender skraldemændene i København, Tårnby, Dragør tilbage til arbejdet.

»Vi forventer at være tilbage på arbejde om en times tid.«

Sådan siger Ulrik Blessing, der er talsmand for de københavnske skraldemænd, til B.T. mandag morgen ved 05.45-tiden.

Sidste mandag nedlagde omkring 550 skraldemænd arbejdet, og siden har skraldet langsomt, men sikkert hobet sig op mange steder i hovedstaden. Onsdag genoptog skraldemændene på Frederiksberg arbejdet, og nu gør skraldemændene i København, Tårnby og Dragør det samme.

»Nu rækker vi en hånd frem. Det håber vi bliver vel modtaget af vores arbejdsgiver og vil føre til nye forhandlinger,« siger Ulrik Blessing.

For selvom skraldemændene er tilbage på arbejdet, er den tvist, som førte til den ulovlige arbejdsnedlæggelse endnu ikke løst.

En tvist om arbejdstid.

Fra 1. maj kommer de private skraldefirmaer nemlig under et stort kommunalt selskab, Amager Ressourcecenter (ARC), ejet af Københavns Kommune. Og det betyder, at skraldemændene, der lige nu disponerer deres egen tid og arbejder cirka fem timer dagligt, fremover skal arbejde syv.

Det, mener skraldemændene, gør det sværere for dem at opretholde et normalt familieliv, idet det sene hold fremover vil få fri klokken 20. Hidtil har de kunnet gå på fyraften ved 16-16.30-tiden.

Derudover frygter skraldemændene, at den længere tid, de kommer til at færdes på de københavnske gader og stræder som følge af de længere arbejdsdage, vil føre til flere konflikter med de øvrige trafikanter, idet holdende skraldebiler mange steder vil spærre for trafikken.

»Vi er ikke interesseret i at tage konflikter, men nu ved vi, hvordan det er ikke at arbejde,« siger Ulrik Blessing om den stadig uløste uenighed om arbejdstiden.

Han understreger, at skraldemændene 'ikke forventer, at alting bliver, som vi ønsker det', men at de ønsker en dialog om de fremtidige arbejdstider og arbejdsforhold med arbejdsgiveren.

Torsdag blev de strejkende skraldemænd pålagt en bod på næsten 1,2 millioner kroner af Arbejdsretten for den overenskomststridige strejke.