Coronasmitten er på hastig fremmarch i hovedstaden, og i Tingbjerg i Københavns Nordvestkvarter har virussen ramt borgerne som en boomerang i nakken.

I Tingbjerg Sogn har man nu et incidenstal på 1166 smittede pr. 100.000 indbyggere.

Det reelle antal nysmittede i sognet er 73, hvilket er en stigning på over 260 procent sammenlignet med for bare en uge siden, hvor der kun var 20 reelle smittetilfælde blandt sognets 6259 indbyggere.

»Det bekymrer mig, at vi ser flere syge, og at smitten stiger. Det er bekymrende, hvis nogen skal blive alvorligt syge af det her,« lyder det fra Marco Damgaard, der er skoleleder på Tingbjerg Skole.

Marco Damgaard er skoleleder på Tingbjerg Skole, hvor flere elever lige nu er smittet med covid-19.
Marco Damgaard er skoleleder på Tingbjerg Skole, hvor flere elever lige nu er smittet med covid-19. Foto: Maria Albrechtsen Mortensen
Vis mere

Positivprocenten i Tingbjerg Sogn er torsdag på 16,7 procent, mens den til sammenligning er 2,1 procent på landsplan og målt til 4,3 procent i Københavns Kommune de sidste syv dage.

Flere elever på Tingbjerg Skole er også lige nu smittet, og flere medarbejdere har også være ramt, fortæller Marco Damgaard.

Helt konkret har syv af skolens elever været smittet i perioden fra 20. til 27. oktober, oplyser Børne- og Ungdomsforvaltningen til B.T.

»Heldigvis oplever vi lige nu, at børnene ikke har de helt store symptomer, når de bliver smittet. Også blandt personalet har coronasmitten været stigende. Ikke på samme niveau som med eleverne. Men der har selvfølgelig også været smittet personale,« siger Marco Damgaard, der opfordrer forældrene tager de rette forholdsregler.

»Det, der vil være rigtigt vigtigt nu, er, at borgere og forældrene tager det her alvorligt, og hvis man oplever, at man selv eller ens barn har symptomer, bliver hjemme og lader sig vaccinere og teste. Det er min stærke opfordring. For det er det, der gør, at vi kan komme i mål,« siger han.

Det er kun 58 procent af de i alt 6.259 indbyggere i sognet, der er færdigvaccinerede, viser tal fra Statens Serum Institut (SSI).

Trods opfordringen understreger Marco Damgaard, at han oplever, at størstedelen af  forældrene tager situationen alvorligt.

»Jeg synes, forældrene lytter, når vi kontakter dem med information. Nu håber jeg, vi kan komme igennem denne her periode og få sænket smitten så hurtigt som muligt,« siger han.

I mellemtiden må skolens omtrent 800 elever dog vænne sig til, at hverdagen atter er forandret.

Tingbjerg Skole har i forbindelse med den aktuelle smittestigning i lokalområdet indført såkaldt klasseopdelt skoledag på tværs af alle klasser og klassetrin.

»Der er ikke denne her nødbekendtgørelse længere. Men vi holder nu børnene adskilt, så de ikke bliver blandet på tværs af klasserne eller på tværs af årgangene. Det betyder, at eleverne gennem hele deres skoledag kun er sammen med deres klassekammerater,« siger Marco Damgaard.

Han har været skoleleder på Tingbjerg Skole i fem år. Han erkender, at det er ikke optimalt for hverken elever eller medarbejdere, at de igen er underlagt restriktioner på grund af corona.

»Det gør det svært at drive en god skole, og det har i forvejen været snart to hårde år med corona. Men vi er desværre vant til det, og vi er gode til at stå sammen og være løsningsorienteret. Vi vil gerne bevare en kontinuerlig og stabil skolegang for børnene,« siger Marco Damgaard.

Det samme sagde Københavns sundheds- og omsorgsborgmester, SFs Sisse Marie Welling, forleden til B.T.

»Børnene har så meget brug for en tryg hverdag med skolegang og socialt fællesskab – ikke flere nedlukninger og hjemsendelser. Derfor er det virkelig vigtigt, at beboerne i området nu følger anbefalingerne fra myndighederne og lader sig teste og vaccinere og bliver hjemme, hvis de er syge,« lød det fra Sisse Marie Welling, der desuden oplyste, at kommunen samarbejder tæt med myndighederne og regionen om at sikre test og vacciner lokalt.

»Vi er klar til at skrue yderligere op. Samtidig har vi fortsat en lang række kommunikationsindsatser og samarbejder med lokale foreninger om at oplyse og hjælpe lokalt,« sagde Sisse Marie Welling, der onsdag selv fik konstateret covid-19 under et valgarrangement.

En historie du kan læse her.

Spørger man skoleleder Marco Damgaard, som oplever han da også, at både Københavns Kommune og Styrelsen for Patientsikkerhed har ydet en stor hjælp.

»Vi har fået hjælp med at opnormere vores rengøring og oprette yderligere testmuligheder. Desuden får vi også støtte til bedre kommunikation med forældrene omkring, hvor man kan blive vaccineret, og hvad man skal være opmærksom på,« siger han,

Det seneste døgn er yderligere 1.847 danskere blevet konstaterer smittet med coronavirus, og yderligere én er død. Det er niende dag i træk med flere end 1000 smittede. T

212 personer er indlagt, hvilket er 12 flere end i går, og det højeste antal indlagte målt siden 11. April. Heraf ligger 24 på intensiv, og 13 er i respirator.

De ti kommuner, som i øjeblikket oplever det højeste incidenstal, er Ishøj, Glostrup, Brøndby, Albertslund, Fredensborg, Hvidovre, København, Rødovre, Frederiksberg og Vallensbæk.

Tingbjerg Sogn er et af ti sogne i Bispebjerg-Brønshøj Provsti, der ligger i Københavns Stift. I 2016 var det kun hver sjette indbygger i Tingbjerg Sogn, der var registreret som medlem af Folkekirken, og 80 procent af eleverne på Tingbjerg Skole er tosprogede.

For sogne gælder det, at smitten anses som høj, når der er 1000 eller flere smittede pr. 100.000 indbyggere, mindst 20 smittetilfælde de seneste syv dage og en positivprocent tre eller derover.

Smittesituationen i Tingbjerg Sogn ville tidligere have medført en automatik nedlukning af sognet, men sundhedsmyndighedernes model for automatisk nedlukning for sogne ophørte den 1. september, fordi covid-19 ikke længere anses som en samfundskritisk sygdom.

Andre læser også