»Vi fylder vores stuer op hver dag.«

Sådan lyder det fra Helle Christiansen, overlæge på Hvidovre Hospitals børneafdeling.

Det er RS-virussen, der buldrer afsted, som presser kapaciteten. Det er en luftvejsinfektion, som kan være særlig farlig for børn under to år, da infektionerne kan medføre vejrtrækningsbesvær.

Det er ikke kun et problem på Hvidovre, der er i daglig kontakt med andre børneafdelinger i regionen og tilmed har måttet aflyse planlagte aktiviteter.

Også i Odense og Aarhus mærker man presset.

»Vi er i nærheden af at nå vores maksimale kapacitet,« siger overlæge på børne- og ungeafdelingen på Aarhus Universitetshospital Klaus Johansen.

Her er 14 indlagt med RS-virus, hvor enkelte har behov for intensiv behandling. Dermed fylder RS-viruspatienterne over halvdelen af kapaciteten. Klaus Johansen kalder det 'udfordrende'.

»Endnu har det ikke været nødvendigt at aflyse planlagte aktiviteter, men det kan være en nødvendig løsning, hvis det fortsætter,« lyder det videre fra Klaus Johansen, der forventer, at det går en rum tid, før smitten går den anden vej.

Også ledende overlæge på H.C. Andersen Børne- og Ungehospital Marianne Skytte Jakobsen melder om rigtig mange indlæggelser. Her lyder tallet på mellem 15 og 20.

Det er fjerde uge i træk, at antallet af smittede med RS-virus stiger. I sidste uge var der 728 nye smittetilfælde.

Men man tester kun, hvor det er nødvendigt i forhold til behandling, og derfor er det tal reelt meget højere, fortæller Klaus Johansen fra Aarhus Universitetshospital, hvor man har været nødt til at kalde ekstra læger og sygeplejersker ind for at klare presset.

Det er særligt på børnemodtagelserne, at presset ligger.

I Aarhus kører man lige nu over sin spidsbelastning.

Der kommer cirka 50 børn om dagen igennem børnemodtagelsen. Spidsbelastningen ligger mellem 40 og 45, forklarer Klaus Johansen, der understreger, at langt de færreste har brug for indlæggelse.

Samme billede oplever man i Odense og Hvidovre.

»I forgårs havde vi cirka 47 igennem. Fem-syv stykker indlægger vi,« siger Marianne Skytte Jakobsen fra H.C. Andersen Børne- og Ungehospital.

I Hvidovre melder man også om et stort pres. Her er der dage, hvor der kommer op imod 80 igennem.

RS-virus rammer typisk om vinteren, og det, vi er vidne til nu, er meget atypisk.

Statens Serum Institut (SSI) kalder det 'helt ekstraordinært', at så mange er smittede med RS-virus lige nu, og peger på, at den massive smitte kan hænge sammen med genåbningen af Danmark.

Det hører til sjældenhederne, at man dør af RS-virus, men den kan koste liv, når den er allermest alvorlig, forklarer Klaus Johansen fra Aarhus Universitetshospital.

Små børn kan blive rigtig syge af RS-virus. B.T har før skrevet om den toårige Elias, der blev smittet med RS-virus og endte med et langt og alvorligt sygdomsforløb.
Små børn kan blive rigtig syge af RS-virus. B.T har før skrevet om den toårige Elias, der blev smittet med RS-virus og endte med et langt og alvorligt sygdomsforløb. Foto: Privatfoto
Vis mere

B.T har før skrevet historien om Elias på to år, der blev indlagt med RS-virus. Han blev så syg af virussen, at han var i livsfare.

RS-virus kan ramme alle, men typisk børn under to år, og oftest er børnene under seks måneder. Voksne og større børn bliver sjældent alvorligt syge efter smitte med virussen.

Fra uge 20 og til og med forrige uge har der været 2.462 smittetilfælde i Danmark.