Usikre og sindssygt svære.

Sådan beskriver David Levy Nielsen de sidste 14 dage af december. Som restauratør på den populære frokostrestaurant Kong Volmer i Odense har coronavirus nemlig vist sig at være en lidt for stor udfordring.

Og restauranten er derfor lukket – foreløbigt i 14 dage.

»De sidste 14 dage i december har simpelthen været alt for usikre. Jeg kunne gå i seng om aftenen med én vagtplan, og så vågne op dagen efter til en helt anden,« fortæller David Levy Nielsen og tilføjer:

»Det har været bare sindssygt svært at få vagtplanen til at hænge sammen.«

Restauratøren fortæller, at han hver morgen i slutningen af december var nervøs. For han vidste reelt ikke, hvor mange der ville møde på arbejde. Og han frygtede hver dag, at der ikke ville være en eneste, som mødte op.

»Det var simpelthen et stort puslespil, der hver dag skulle lægges, og som altid var en kæmpe udfordring at få til at gå op,« forklarer han.

Derfor har han nu i stedet valgt at lukke restauranten frem til 15. januar med mulighed for at forlænge lukningen. Og så håber David Levy Nielsen bare, at han kan kompenseres for sine faste omkostninger. Det er han dog ikke sikker på endnu.

Der vil foreløbigt frem til 15. januar være tomt for gæster i den populære frokostrestaurant Kong Volmer. Restauranten er nemlig lukket på grund af corona. Privatfoto.
Der vil foreløbigt frem til 15. januar være tomt for gæster i den populære frokostrestaurant Kong Volmer. Restauranten er nemlig lukket på grund af corona. Privatfoto.

»Ved at lukke løber vi selvfølgelig en stor risiko, for vi er endnu ikke sikre på, om vi kan blive kompenseret for vores tab. Så på den måde er en lukning ikke noget, der giver ro i sindet, men det giver trods alt mere ro end at sidde og være nervøs hver eneste morgen,« siger David Levy Nielsen og tilføjer:

»Hvis vi ender med ikke at kunne modtage kompensation, så bliver det naturligvis enormt dyrt for os.«

I midten af december blev et flertal i Folketinget ellers enige om, at virksomheder, der er ramt af restriktionerne i forbindelse med coronavirus, kan vælge at lukke frivilligt og få dækket op til 90 procent af de faste omkostninger og omsætningstab.

Men for at få del i kompensationen, skal en række krav være opfyldt, og David Levy Nielsen er ikke sikker på, at Kong Volmer kommer til at opfylde alle krav.

»Man kan sige, at vi og et hav af vores kolleger lukker med bind for øjnene. Vi kan kun håbe på det bedste, men vi er på ingen måde sikre,« siger han og fortsætter:

»Derfor er lukningen da også forbundet med en følelse af panik og en masse tvivl.«

Men til trods for tvivlen, som er forbundet med lukningen af restauranten, så er David Levy Nielsen ikke i tvivl om, at det var den rigtige beslutning at lukke. Usikkerheden var simpelthen for stor.

»Vi er jo også en restaurant, der har med såkaldte 'levende' varer at gøre, og som ikke kan holde til, at restauranten bliver lukket i tide og utide på grund af sygdom,« forklarer David Levy Nielsen.

Nu glæder restauratøren sig bare til at kunne vende tilbage til restauranten og igen byde kunder indenfor.

»Vi har nu haft lukket i fire dage, og jeg savner allerede lyden af spisende gæster og duften fra køkkenet rigtig meget. Så det er ikke kun hårdt for forretningen, men det er i høj grad også hårdt personligt for mig,« afslutter han.