Selvom to partier i Folketinget nu er klar med en undskyldning til de danske tyskerpiger, er der ikke udsigt til en officiel undskyldning fra den danske stat, som det skete i Norge i starten af oktober.

B.T. har den seneste uge beskrevet, hvordan debatten om en undskyldning er begyndt at rulle i Danmark. Lige nu er der ikke politisk flertal for at følge det norske eksempel.

Tyskertøser var modstandsbevægelsens betegnelse for kvinder, som havde intime forhold til tyske besættelsestropper under Anden Verdenskrig.

I Norge fik tyskertøserne en undskyldning for, at kvindernes retssikkerhed blev krænket, og at nationen som helhed behandlede dem uværdigt.

Tyskerpiger blev ydmyget, klippet og ført gennem gaden som straf for, at de havde haft intime forhold til tyske soldater.
Tyskerpiger blev ydmyget, klippet og ført gennem gaden som straf for, at de havde haft intime forhold til tyske soldater. Foto: Knus Mortensen/Frihedsmuseet
Vis mere

Også i Danmark blev tyskerpigerne afstraffet. Det skete ved offentlige ydmygelser og stigmatisering, og ved at pigerne blev hængt ud som feltmadrasser i illegal presse. Det kunne ofte have konsekvenser resten af livet.

Myndighederne greb sjældent ind. I tusindvis af tilfælde blev tyskerpigerne interneret i lejre efter krigen.

I Danmark mener både Alternativet og Enhedslisten, at det er på tide, at Danmark følger det norske eksempel og kommer med en offentlig undskyldning for den behandling, kvinderne blev udsat for under og efter krigen.

»Det vil være på sin plads at give en undskyldning. Det er jo ikke kriminelt at blive forelsket. Det har haft voldsomme konsekvenser for de her kvinder og særligt deres børn efterfølgende,« siger Rosa Lund, retsordfører for Enhedslisten, og fortsætter:

»Man skal undskylde for, at man har behandlet de her kvinder så dårligt. Det giver god mening at gøre.«

I Alternativet bakker politisk ordfører Carolina Magdalena Maier også op om en officiel undskyldning.

'I Alternativet støtter vi det, de har gjort i Norge, altså at staten giver en undskyldning. Det mener vi, Danmark burde gøre også,' skriver hun i en e-mail.

Hos De Konservative er man ikke umiddelbart klar med en undskyldning.

Tyskerpigerne blev udsat for voldsomme ydmygelser. Dette er et modelfoto.
Tyskerpigerne blev udsat for voldsomme ydmygelser. Dette er et modelfoto. Foto: Ukendt
Vis mere

Heller ikke Socialdemokratiet vil følge det norske eksempel.

'Jeg kan forstå, at man i Danske Krigsbørns Forening – som trods alt er nogen af dem, der har det tættest inde på livet i Danmark – ikke er enige om, hvorvidt en undskyldning er det rigtige at gøre. Hvad der skete i Norge, skal man passe på med at sammenligne én-til-én med, hvad der skete i Danmark, skriver Benny Engelbrecht fra Socialdemokratiet i en kommentar og uddyber:

'Der er ingen tvivl om, at Anden Verdenskrig har været frygtelig for dem, der har det tæt inde på livet. Det bør der være respekt om, og det er samtidig omstændigheder, som gør, at vi skal være meget påpasselige med fra den ene dag til den anden at ændre synspunkt som dansk stat. Jeg er heller ikke bekendt med, at man fra Statsministeriets side planlægger en undskyldning.'

Hverken Det Radikale Venstre, Liberal Alliance eller Dansk Folkeparti er vendt tilbage på B.T.'s henvendelser.

I Venstre henviser man til Statsministeriet, som heller ikke er vendt tilbage.

I SF diskuterer folketingsgruppen netop nu problematikken, men er endnu ikke nået frem til en officiel holdning.