Morten Frederiksens liv tog for nylig en ordentlig drejning, da han gik fra at arbejde med store kabler i elnettet til at sidde på et kontor.

Som ordblind har han svært ved både at læse og skrive, og derfor var det ikke et skift, der ligefrem lå i kortene. Men hos Odense-virksomheden Cabicon A/S blev han set for andet end sit handicap.

Derfor indstillede han Cabicon til Ordblindeprisen, der bliver uddelt af Ordblinde/Dysleksiforeningen i Danmark.

For ikke alene blev Morten Frederiksen ansat på trods af sin ordblindhed, han fik også hjælp i det daglige arbejde, når ordene drillede.

»De har givet mig muligheden for at være den, jeg er. Det kan godt være, jeg ikke kan læse eller skrive, men det bliver der ikke lagt vægt på,« siger Morten Frederiksen.

Derfor blev han glad og overrasket, da Cabicon onsdag vandt Ordblindeprisen.

Cabicon modtod onsdag ordblindeprisen, fordi virksomhedens medarbejderpolitik og tilgang er helt unik i forhold til at inkludere en kollega med ordblindhed. Sådan lød i hvert fald begrundelsen fra Ordblindeforeningen. Foto: Frederik Tingkær.
Cabicon modtod onsdag ordblindeprisen, fordi virksomhedens medarbejderpolitik og tilgang er helt unik i forhold til at inkludere en kollega med ordblindhed. Sådan lød i hvert fald begrundelsen fra Ordblindeforeningen. Foto: Frederik Tingkær.
Vis mere

»Da jeg hørte det, blev jeg stolt på firmaets vegne. Mine kollegaer har virkelig fortjent det. Det er dem, der har vundet, jeg har bare indstillet dem. Det er nogle dejlige kolleger, jeg har,« siger Morten Frederiksen.

I sit nuværende arbejde som salgsingeniør er skriftlig kommunikation på både dansk og engelsk en del af Morten Frederiksens hverdag, men det har vist sig ikke at være et problem.

»Det er et forholdsvist lille firma, hvor vi er åbne om alting, og der er ikke nogen, der ser skævt til mig, fordi jeg er ordblind,« siger Morten Frederiksen.

Hans chef Michael Engsig Johannesen, der er administrerende direktør for Cabicon, er stolt over prisen. Samtidig er han overrasket over, at ordblindhed kan sætte en kæp i hjulet for folk, der ellers har kvalifikationerne i orden.

»Og det er ikke for at forklejne det, men jeg kan ikke se, hvorfor man skal gøre et stort nummer ud af det,« siger han.

Michael Engsig Johannesen har selv en datter, der er ordblind, så derfor kender han nogle af udfordringerne. Derfor er det også vigtigt for ham, at der i virksomheden bliver skabt en kultur med plads til fejl og forskellighed:

»Hos os er der ikke nogen, der er bedre end andre. Man er ansat på kvalifikationer, man er ikke ens, og mobning er ikke noget, der findes hos os.«