1,6 milliarder kroner af byttet fra det største svindelnummer i dansk historie bliver nu betalt tilbage til den danske stat.

»For mig som skatteminister har det været min hovedprioritet at få hver en bøjet femogtyveøre tilbage til statskassen,« siger skatteminister Karsten Lauritzen (V) på et pressemøde.

Skattestyrelsen indgik tirsdag aften i New York et nyt forlig i sagen om snyd med udbytteskat, hvor den danske stat har mistet 12,7 milliarder kroner.

Forliget er indgået med 61 amerikanske pensionsplaner og en række dertilknyttede personer og selskaber, siger ministeren.

Skatteminister Karsten Lauritzen afholder pressemøde om udbyttesagen i Skatteministeriet i København, onsdag den 29. maj 2019.
Skatteminister Karsten Lauritzen afholder pressemøde om udbyttesagen i Skatteministeriet i København, onsdag den 29. maj 2019. Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

Beløbet svarer til det fulde beløb, som pensionsplanerne uretmæssigt har fået udbetalt fra det danske skattevæsen.

Regningen til advokater, der har forhandlet forliget, lyder på under 400 millioner kroner, forklarer Karsten Lauritzen.

»Omkostningerne ved det konkrete forlig er en god forretning for Danmark,« siger han.

Styrelsen begyndte i maj sidste år at anlægge retssager mod 470 personer og firmaer, der mistænkes for at være i ledtog med den hovedmistænkte bagmand Sanjay Shah.

Britisk-indiske Sanjay Shah er sigtet af bagmandspolitiet (SØIK), men lever fortsat et liv i luksus i skattelyet Dubai.

Shah er også stævnet af Skattestyrelsen, men på pressemødet onsdag var det ikke muligt at få nye oplysninger om den sag.

B.T. rejste i april til den arabiske storby for at tegne et portræt af Sanjay Shah, få adgang til hans bevogtede millionvilla og besøge ham på hans kontor. Se alle videoerne her.

I november 2018 kom nyheden om, at to amerikanske pensionskasser havde indgået forlig og betalt 10 millioner kroner tilbage til Danmark.

Det nye forlig, der blev indgået 28. maj, er altså det første siden november.

Karsten Lauritzen, der er nu gået fem år, og I har fået omkring 12,6 procent tilbage af det svindlede beløb – kan du forstå, hvis danskerne synes, det går lidt langsomt?

»Vi har taget hensyn til det strafferetlige spor og startede først det civilretlige op sidste år. Det er rigtigt, det tager tid, og det er rigtigt, det koster penge. Vi gør det så hurtigt, som vi kan,« siger han.

Det danske skattevæsen blev snydt af udenlandske virksomheder, der fra 2012 til 2015 fik udbetalt 12,7 milliarder kroner i refusion for skat på udbytter fra danske aktier.

Aktier, som de ifølge danske myndigheder ikke ejede.

Skatteminister Karsten Lauritzen har sagt, at han håber at kunne få i alt seks milliarder kroner retur. Hvis det lykkes, mangler der stadig 6,7 milliarder kroner fra det omfattende svindelnummer.

Desuden vil det koste op mod to milliarder kroner i advokatregninger at føre retssagerne i fem forskellige lande.

»Jeg tror ikke, at advokatregningen bliver større end de penge, der er sat af. Der er afsat en buffer. Omkring 40 procent af de to milliarder regner vi ikke med at bruge, men vi har sat dem af for en sikkerheds skyld. Så forhåbentlig bliver det noget billigere,« sagde Karsten Lauritzen tidligere i maj til B.T.

I øjeblikket er en kommission ved at afhøre medarbejdere fra Skat for at undersøge, hvordan svindlen kunne foregå.

Skat-medarbejdere har berettet om kaotiske tilstande med nedskæringer, manglende ressourcer, ledelsessvigt og dårlige it-systemer, der i praksis ikke gjorde det muligt at kontrollere, om udlændingene reelt ejede de aktier, som lå til grund for at udbetale milliarderne.

Tidligere i maj kaldte Karsten Lauritzen i et interview med B.T. sagen for 'den værste sag i min tid som skatteminister'. Sideløbende med Skattestyrelsens retssager foretager bagmandspolitiet (SØIK) en efterforskning af Sanjay Shah.

»Jeg er selvfølgelig først tilfreds, når der er nogen, der sidder og afsoner i et dansk fængsel,« sagde Lauritzen.