På det seneste er skeletterne væltet ud af det kommunale skab i landets tredjestørste kommune.

Frihedsbrevet og siden B.T. har afsløret en mistænkelig pengestrøm på Danmarks mest omtalte 100.000 kroner mellem kommunen og ejendomsmatadoren Jesper Skovsgaard.

Der er intet referat fra det omstridte møde, trods de prominente deltagere. Nu viser det sig, det langtfra er første gang, Aalborg Kommune har problemer med at følge reglerne for journalisering og notat – og det bekymrer både eksperter og politikere.

»Der er noget, der halter – måske i alle forvaltninger. Nu har vi så et eksempel på noget, der ikke kun var forbeholdt dem i By- og Landskabsforvaltningen. Så det skal der selvfølgelig rettes op på,« siger en bekymret 2. viceborgmester i kommunen, Vibeke Gamst (K).

Aalborgs borgmester Thomas Kastrup-Larsen er i øjeblikket sygemeldt.
Aalborgs borgmester Thomas Kastrup-Larsen er i øjeblikket sygemeldt. Foto: Henning Bagger
Vis mere

Krads er kritikken også fra Roger Buch, der er lektor ved Danmarks Journalisthøjskole og har forsket i demokratiets tilstand i 25 år.

»Det er helt uacceptabelt. Der er ikke nogen undskyldning.«

Netop demokratiet er under pres i sagen om de forsvundne 100.000 kroner, mener Roger Buch.

»Det er desværre gennemgående i danske skandalesager – Farumsagen, Inger Støjberg, Tamilsagen – at det ikke er, fordi de ikke kender reglerne, men fordi de ikke overholder dem. Det er forvaltningsmæssig børnelærdom. Vi så det senest i Fredericia, hvor en advokatundersøgelse understregede, at der heller ikke var styr på de grundlæggende regler i forvaltningen.«

Roger Buch, lektor ved DMJX, har i over 25 år forsket i demokratiets tilstand.
Roger Buch, lektor ved DMJX, har i over 25 år forsket i demokratiets tilstand. Foto: Kim Haugaard
Vis mere

Christian Roslev og kommunen mener ikke selv, der er tale om et generelt problem med journaliseringspligten.

»Det nytter ikke at have notater og bare placere dem i en skuffe. De skal placeres de rigtige steder, så de efterfølgende kan findes frem. Nogle steder arbejder politikere og ledende embedsmænd desværre helt bevidst med den her form for mundtlighed,« forklarer Roger Buch og uddyber, hvilke problemer det giver for retssikkerheden og demokratiet. Journalisering og notat handler om, hvorvidt vi kan stole på politikerne:

»Når politikerne skal stå på mål for de ting, der foregår, er det jo vigtigt, det bliver skrevet ned, og journaliseret ordentligt.«

Samme problem gjorde sig gældende, da Horten Advokatfirma i december sidste år offentliggjorde deres undersøgelser af kommunens udbygningssager.

Her skriver de blandt andet, at de 'har konstateret et ganske betydeligt antal mails med et indhold, som burde være journaliseret'.

B.T. har fået adgang til dokumenter, der viser, hvordan Aalborgs prestigeprojekt på Spritten også lider under manglende journalisering.

Entreprenørfirmaet A. Enggaard har nemlig ulovligt gennemboret kajkanten ved Spritten. Flere mails viser møder mellem entreprenøren og Aalborgs i øjeblikket hjemsendte stadsarkitekt, blandt andet i oktober 2020, hvori der tales om 'et godt møde' og 'en god plan'.

Men der er intet referat.

Mail fra Asger Enggaard til stadsarkitekt Peder Baltzer, hvor han takker for et godt møde om lokalplanen. Men der er intet referat fra mødet.
Mail fra Asger Enggaard til stadsarkitekt Peder Baltzer, hvor han takker for et godt møde om lokalplanen. Men der er intet referat fra mødet.
Vis mere

Aalborgs problemer med journaliseringspligten vækker også opsigt på Christiansborg.

»Det er jo himmelråbende,« siger Anne Honoré (V), der har fulgt sagen om udbygningsaftalerne på nærmeste hold som byrådsmedlem i Aalborg.

Derfor har hun også stillet flere spørgsmål til indenrigsminister Kaare Dybvad Bek (S). Blandt andet for at undersøge, om der i andre kommuner er samme problemer med at overholde offentlighedsloven.

»Hvis det er et kæmpe problem i så stor en kommune som Aalborg – hvordan ser det så ud på landsplan?« siger Anne Honoré.

Kommunaldirektørens egen forklaring på det manglende referat i 100.000- kronerssagen, er, at det kun er nødvendigt med notater på møder, hvor der træffes beslutninger.

Men det er forkert, siger lektor Roger Buch:

»Det er også møder, der leder frem til en beslutning. Derfor er notatpligten ganske omfattende. At bruge 100.000 er en beslutning, det er der slet, slet ikke tvivl om,« siger han.

I Aalborg Byråd var 2. viceborgmester Vibeke Gamst (K) blandt tilhørerne, da kommunaldirektøren afgav sin forklaring på, hvorfor mødet med borgmesteren og byggematadoren ikke var journaliseret. »Utroværdig,« kaldte hun forklaringen.

Christian Roslev, ny Direktør i DSB
Christian Roslev, ny Direktør i DSB Foto: Erik Refner
Vis mere

Vibeke Gamst, der selv er jurauddannet, ser nemlig en bekymrende tendens med journaliseringspligten.

»Jeg kan ikke forestille mig andet, end at de undersøger deres praksis, og ellers er det noget, jeg vil tale med vores rådmand, Morten Thiessen, om selv at igangsætte en undersøgelse i sin forvaltning,« slutter hun.