Når havesæsonen om lidt skydes i gang, bør haveejerne skodde det populære ukrudtsmiddel Roundup, advarer Kræftens Bekæmpelse.

»Når der er mistanke om, at ukrudtsmidlet kan give kræft, så vil jeg ikke anbefale at bruge det. Der er trods alt andre måder at fjerne ukrudt på,« siger seniorforsker i Kræftens Bekæmpelse Johnni Hansen.

Roundup indeholder aktivstoffet glyphosat. Det er det, der er under mistanke for at være kræftfremkaldende.

Stoffet bliver især brugt i landbruget, mens haveejere også er flittige brugere af ukrudtsmidlet.

I alt blev der solgt 1.140 ton af det aktive stof i Danmark i 2016, viser tal fra Miljøstyrelsen.

Roundup er i disse dage i søgelyset. Det skyldes, at retten i San Francisco netop har afgjort, at en 70-årig amerikaner har fået lymfekræft ved igennem 30 år at have sprøjtet sin have med Roundup.

Det er første gang, at brugen af det omstridte ukrudtsmiddel i en privat have udløser erstatning. Mere præcist 530 mio. kr.

Som forbruger kan man let blive forvirret over myndighedernes anbefalinger.

70-årige Edwin Hardeman (til venstre) forlader retssalen sammen med sin hustru efter at have vundet retssagen mod Roundup-producenten.
70-årige Edwin Hardeman (til venstre) forlader retssalen sammen med sin hustru efter at have vundet retssagen mod Roundup-producenten. Foto: JOSH EDELSON
Vis mere

Både Miljøstyrelsen og de europæiske miljømyndigheder vurderer, at glyphosat hverken er skadeligt for dyr eller mennesker.

Til gengæld lyder udmeldingen fra IARC, det internationale agentur for kræft under WHO, at stoffet 'sandsynligvis er kræftfremkaldende for mennesker'.

»Det er lidt absurd, at EU kan gå ud og sige, at glyphosat ikke er kræftfremkaldende, når der er forskning, der peger i den anden retning,« siger Johnni Hansen.

Haveejere, der i flere år har brugt Roundup, skal dog ikke være bekymrede for, om de har fået kræft:

Lissi Bjerregaard fra Nybo Planteskole i Humlebæk ses her med et værktøj til at fjerne ukrudt mellem fliser og et mere miljø-rigtigt sprøjtemiddel såkaldt pelargonsyre.
Lissi Bjerregaard fra Nybo Planteskole i Humlebæk ses her med et værktøj til at fjerne ukrudt mellem fliser og et mere miljø-rigtigt sprøjtemiddel såkaldt pelargonsyre. Foto: Nikolai Linares
Vis mere

»Der er ikke grund til at frygte, at man har fået kræft, hvis man kun en gang imellem har brugt Roundup i haven,« siger Johnni Hansen.

Han anbefaler dog at aflevere eventuelle flasker i skuret eller kælderen til Kommunekemi.

Forskeren forudser, at man i løbet af de næste år vil få langt større viden om sammenhængen mellem glyphosat og kræft.

Derved vil man med større sikkerhed kunne sige noget om skadeligheden.

Lissi Bjerregaard fra Nybo Planteskole i Humlebæk viser her, hvordan man kan fjerne ukrudt uden at bruge Roundup. Det er mere fysisk krævende at bruge værktøj til at fjerne ukrudt med, men til gengæld får man så også gratis motion.
Lissi Bjerregaard fra Nybo Planteskole i Humlebæk viser her, hvordan man kan fjerne ukrudt uden at bruge Roundup. Det er mere fysisk krævende at bruge værktøj til at fjerne ukrudt med, men til gengæld får man så også gratis motion. Foto: Nikolai Linares
Vis mere

Roundup er yderst effektivt til at bekæmpe ukrudt med, men kan være usundt for mennesker i større mængder.
Roundup er yderst effektivt til at bekæmpe ukrudt med, men kan være usundt for mennesker i større mængder. Foto: Yves Herman
Vis mere