Den nye klimaplan for Odense Kommune er ambitiøs. Men den kunne være bedre.

Sådan lyder dommen fra Sebastian Mernild, der er klimaprofessor ved Syddansk Universitet i Odense.

Tirsdag fremlagde Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel, en ny klimaplan, som var underskrevet af alle byrådets partier med undtagelse af De Lokalnationale.

Ambitionen er, at Odense skal være CO2-neutral inden 2030, og dermed er Odense nu også med på klimafronten. I Aarhus er planen også at nå klimaneutralitet inden 2030, mens det mål er 2025 i Københavns Kommune.

Og selvom Sebastian Mernild roser Odense Kommune for deres handlingsplan, er der stadig et stort problem, lyder det fra klimaprofessoren.

»Der er ikke taget stilling til nulemissionszoner. Det er et sprængfarligt politisk emne. Vi synes i taskforsken, at de er vigtige, for ellers kan det godt blive udfordrende at komme i mål. Hvilke virkemidler vil de tage i brug, hvis de ikke tager nulemissionszoner? Det bliver interessant,« siger Sebastian Mernild til TV2 Fyn.

Sebastian Mernild har været en del af en taskforce, der er kommet med konkrete forslag til reducering af CO2-udledningen i Odense Kommune.

Her har man anbefalet kommunen at reducere CO2-udledningen fra trafikken med minimum 150.000 ton i 2030. Men det kan blive svært uden nulemissionszoner, lyder det altså fra professoren.