Ikke alle hotelophold er værd at skrive hjem om.

Det har tusindvis af københavnere måttet sande i de forgangne par måneder.

Her har det atter været muligt at blive tilbudt et isolationsophold på et hotel, hvis man er testet positiv for coronavirus eller er nær kontakt til en coronaramt borger.

En opgørelse, som B.T. har indhentet fra Økonomiforvaltningen i Københavns Kommune, viser, at 2.112 borgere har været isolationsophold på hotel i perioden fra uge 45, hvor coronavirus igen blev kategoriseret som samfundskritisk sygdom, og frem til årsskiftet.

Det har ikke været nogen billig udgift for samfundet. Tværtimod.

Foreløbig løber den samlede regning for de mange isolationsophold op i cirka 13,5 millioner kroner, viser B.T.s beregninger, som er baseret på kommunens tal og en gennemgang af værelsespriserne på Cabinns hjemmeside.

Hotelkæden vandt sidste sommer udbuddet om at facilitere isolationsophold for borgere i Københavns Kommune. Sådan et kan finde sted på enten Cabinn Apartments ved Field’s eller Cabinn Copenhagen, der ligger klos op ad Tivoli Hotel.

I Københavns Kommune er der i alt 664 værelser til rådighed for isolationsophold. Cirka 400 af dem er på Cabinn, oplyser hotelkæden til B.T.

»Det er mange penge. Det er der ingen tvivl om,« siger Jonas Bjørn Jensen (S), der medlem af Økonomiudvalget i Københavns Kommune, til B.T.

I december måned eksploderede antallet af isolations-hotelophold på grund af smitten med omikronvarianten. Det toppede med 518 borgere på isolationshotel i uge 50, fra 13. til 19. december.

Jesper Sander, der er vicedirektør hos Cabinn, bekræfter over for B.T., at coronasmittede patienter har udgjort en indtægt for hotelkæden, men han afviser, at kæden skulle have skummet fløden på epidemien.

»Vi har haft en ganske almindelig fortjenestemargen på det her set i forhold til opgavens størrelse og de mange ekstraomkostninger, som er forbundet med det,« siger han til B.T.

Her ses en af de mange københavnerere, der har været i corona-isolation på Cabinn. Han fik tiden til at gå med at arbejde, se fjernsyn og læse bøger.
Her ses en af de mange københavnerere, der har været i corona-isolation på Cabinn. Han fik tiden til at gå med at arbejde, se fjernsyn og læse bøger. Foto: Privat
Vis mere

Jesper Sander oplyser, at han ikke ønsker at offentliggøre kædens omsætningstal for isolationsophold, men at kædens generelle priser giver en »udmærket sigtelinje«, hvis man skal forsøge at regne sig frem til kommunens udgift.

Københavns Kommune skriver på sin hjemmeside, at man under et isolationsophold får tilbudt sit eget værelse, tre gratis daglige måltider og mulighed for at tilkøbe tøjvask. På værelset er der desuden adgang til tv og internet, og man har sit eget toilet.

Børn under 18 år kan også få tilbudt isolationsophold. Det vil dog være sammen med en voksen fra ens husstand. Alt afhængig af alder kan man enten få et værelse alene eller bo på værelse med en anden.

»Uden for København har folk meget større boliger, som de bedre kan isolere sig i, hvis de smittes med coronavirus. Det kan man ikke, hvis man bor i en tre- eller fireværelseslejlighed, som mange jo gør i København. Det er praktisk umuligt, og derfor tænker jeg også, at det er godt, at vi haft det her tilbud i København,« siger Jonas Bjørn Jensen.

Han understreger, at udbuddet aldrig har tiltænkt som et økonomisk rygstød til hotelvirksomheder som Cabinn.

»Det har sikkert været kærkomment for hotelbranchen at have noget at lave. Men nu er det jo ikke sådan, at vi som kommune skal subsidiere hotellerne. Man skal se det i et større perspektiv i forhold til, hvad vi i det hele taget bruger på corona, og hvad det koster at skulle holde et samfund unødigt lukket. Putter man denne her udgift ind i det store billede, synes jeg ikke, at det er et vanvittigt højt beløb. Desuden lader det til, at omikron ikke er så alvorlig som frygtet, og så skal man måske begynde at se på de her udgifter i et nyt lys,« siger Jonas Bjørn Jensen.

Københavns Kommune er i øjeblikket den fjerdehårdest ramte kommune i landet, hvad angår smitte med covid-19. Mandag havde København 3.100 smittede pr. 100.000 indbyggere de sidste syv dage.

Incidenstallet dækker over 19.885 bekræftede smittetilfælde blandt københavnerne i den forgangne uge.

Statistisk set har 26,5 procent af indbyggerne i Københavns Kommune været smittet med coronavirus, siden man begyndte at registrere virussen i Danmark 27. januar 2020.