Juleaftensdag vågnede Peter Axelsen til sms-beskeder og ubesvarede opkald.

Naboen til ødegården i Sverige undrede sig over, at der om morgenen var lys i huset. Han ville høre, om Peter og hans kone var der.

Men nej, Peter Axelsen var i Danmark. 22. december sidste år blev grænsen nemlig lukket for danske indrejsende. Så den ellers planlagte juleferie i deres hus på den anden side af Øresund var gået i vasken.

Naboen gik derfor over og tjekkede huset, der ligger ud til en lille vej. Og på bagsiden af huset var et vindue smadret, og bagdøren stod åben.

Bagdøren stod åben, da naboen kom over til huset.
Bagdøren stod åben, da naboen kom over til huset. Foto: Privatfoto
Vis mere

De ubudne gæster havde efterladt lyset tændt alle steder. Samtlige skuffer og skabe var åbnet og rodet igennem. Selv køleskab og fryser stod åbent.

Alt det ved Peter Axelsen kun, fordi hans nabo har taget billeder og sendt til ham.

Indrejseforbuddet har nemlig betydet, at Peter Axelsen og de mere end 10.000 andre danskere med fritidshuse i Sverige ikke har haft mulighed for at tilse deres andet hjem siden december.

Og det har skabt en del bekymring, fortæller sekretariatschef Victoria Lindtner fra Danske Torpare, som er en interesseorganisationen for danskere med ejendom i Sverige.

De har fået en del henvendelser fra bekymrede husejere, der ikke aner, hvordan deres sommerhus har klaret vinteren. Desværre bliver det for alle ikke kun ved bekymringerne.

»Vi har kendskab til flere indbrud og mange vandskader,« siger hun – uden dog at have et præcist tal.

Og derfor er netop denne uge særlig interessant. Indrejseforbuddet for danskere i Sverige udløber nemlig 31. marts.

Den svenske sundhedsstyrelse, Folkhälsomyndigheten, har i den forbindelse anmodet den svenske regering om, at 'indrejseforbuddet fra Danmark og Norge henstilles', da udbredelse af smitte og særligt mutationer ikke længere kan bruges som argument for at lukke specifikt for danskere og nordmænd. Smitten er nemlig højere i Sverige.

Det har den svenske regering onsdag morgen reageret på og lemper nu indrejseforbuddet, så nordmænd og danskere med fritidshuse i Sverige kan besøge deres huse, lyder det på et pressemøde med indenrigsminister Mikael Damberg.

Victoria Lindtner håber nu, at man fra dansk side ligeledes vil lempe rejsevejledningen til Sverige, der lige nu – som alle andre lande – er rød og dermed omfattet af krav om isolation efter hjemkomst.

»Vi håber på at kunne få samme undtagelse i forhold til rejsevejledningen, som vi fik sidste år, hvor man som sommerhusejer kunne få lov at tage op og tilse sit hjem og være i huset,« siger hun.

Hvis det sker, er Peter Axelsen klar til at springe i bilen og køre den halvanden time, han har, op til huset.

Et vindue på bagsiden af huset var smadret.
Et vindue på bagsiden af huset var smadret. Foto: Privatfoto
Vis mere

»Det er jo så deprimerende at gå her i Danmark og fantasere om, hvad der er sket,« siger han.

Allerede lige efter indbruddet spurgte han svensk politi, om han mod forevisning af en negativ test kunne få lov at tage op til huset, så han kunne se omfanget af indbruddet og få meldt sagen til forsikringen. Men det var ikke muligt.

Heldigvis kunne han få naboen til at lukke for vinduet, så der ikke var adgang til huset. Det var forsikringsselskabet glad for. I det hele taget var det heldigt, at naboen var opmærksom.

»Hvis der ikke havde været lys over det hele, var det jo ikke sikkert, at min nabo overhovedet havde reageret på det,« siger Peter Axelsen, der har haft huset siden 1982 og aldrig før haft indbrud.

Peter Axelsen fik også guidet naboen til at tømme rørene for vand, så de undgik vandskader, da frosten for alvor satte ind i januar. Da de sidst var i huset i slutningen af november, regnede de jo med at skulle derop igen, inden det for alvor blev vinter.

»Vi plejer jo at være deroppe hver 14. dag eller hver tredje uge,« siger han.

Peter Axelsen forstår godt, at man er nødt til at tage højde for smitteudviklingen og især mutationer. Han så jo også, hvordan danskerne benyttede sig af, at Sverige var mere åben, da vi selv lukkede ned.

»Men torparer (ejer af fritidsejendom i Sverige, red.) tager jo ikke til Sverige for at gå på café eller restaurant. Vi tager op for at være i vores hus og måske gå en tur i skovområdet i nærheden,« siger han og tilføjer, at de jo selvfølgelig er opmærksomme og tager deres forholdsregler:

»Det har vi jo gjort hele sidste år. Vi havde alt med hjemmefra og passede os selv i huset. Vi ved jo godt, at smitterisikoen er højere i Sverige.«

Onsdag formiddag har man fra dansk side ikke ændret på rejsevejledningen, lyder det fra Udenrigsministeriet.

»Selvom Sverige har annonceret, at indrejserestriktionerne for rejsende fra Danmark ophæves fra 31. marts 2021, så er Udenrigsministeriets rejsevejledning for Sverige, ligesom for resten af verden, fortsat stadig rød. Det betyder, at Udenrigsministeriet fortsat fraråder alle rejser til hele verden foreløbig til og med 5. april. Der gælder ikke en undtagelse for ødegårdsrejser,« svarer ministeriet i et mail og fortsætter:

»Hvis man rejser ud alligevel, er man fortsat pålagt de danske krav om test og isolation ved tilbagekomst til Danmark. Isolationen varer i 10 dage, men kan dog afkortes ved en negativ pcr-test taget tidligst på fjerdedagen efter indrejse i Danmark.«