Danmark har de seneste to år været ramt af regulær fnat-epidemi, hvor antallet af smittede er mangedoblet.

Hospitalsafdelinger melder om op til otte gange så mange tilfælde af fnat i forhold til 2017, og det stopper ikke nødvendigvis der, skriver Propatienter.

»Der er ikke noget, der tyder på, at epidemien er toppet endnu,« siger overlæge Tina Vestergaard fra hudafdelingen og allergicentret på Odense Universitetshospital.

Hun oplever i sit arbejde flere fnatramte patienter på daglig basis, mens hun og andre kollegaer tidligere havde en håndfuld om måneden.

Der er samtidig kun tale om de patienter, som ikke har kunnet behandle fnatten selv og derfor er blevet henvist fra egen læge eller hudlægen.

TIP OS: Er du eller din familie ramt af fnat? Så hører vi gerne fra dig/jer på 1929@bt.dk.

Overlæge Tina Vestergaard fortæller også, at kliniske erfaringer indikerer, at de næsten usynlige fnatmider, som giver ulidelig kløe, kan være ved at blive resistente over for den normale behandling.

Det gælder blandt andet tabletterne Stromectol, som danske apoteker også løb tør for tilbage i november 2019.

Indtil videre har man ikke 'solide videnskabelige studier' til at bakke det op, men Sundhedsstyrelsen har meldt om kliniske erfaringer med såkaldt behandlingssvigt med flere typer medicin og creme.

De seneste år har Danmark været hårdt ramt af fnat, som ifølge Propatienter typisk rammer i epidemier med 20-30 års mellemrum.

Fnat er ekstremt smitsomt og breder sig som en 'løbeild' ifølge Tina Vestergaard, derfor understreger hun vigtigheden i, at man oplyser skoler, børneinstitutioner og arbejde, hvis man selv eller ens børn er smittet.

Af samme grund behandler man på Odense Universitetshospital også hele familier af gangen, da de har været i tæt kontakt med den person, som er smittet. Behandlingen er dog også dyr. Danske medier har tidligere beskrevet, hvordan en enkelt familie måtte betale op mod 20.000 kroner for at blive fnatfri.