Giftstoffet PFOS er fundet i oksekød fra en kogræsserforening i Odense.

Og det er fundet i så store mængder, at Fødevarestyrelsen vurderer, at kødet ikke bør spises.

Det skriver mediet Ingeniøren.

Det drejer sig helt bestemt om køer, der har græsset på et areal i Seden. Og her har de gået på græs siden 2018.

»Vi har det dårligt med det. Vi har heldigvis ikke spist noget af dette års kød og har nu smidt det ud, men vi har haft køer gående på det konstaterede PFOS-forurenede areal siden 2018, hvor vi har spist kødet,« siger Ulf Løbner-Olesen, der er bestyrelsesmedlem i Seden Strandby Kogræsserlaug, til Ingeniøren.

»Nu vil vi gerne have svar på, om vi er inficeret med det her, og i så fald hvor meget eller hvor lidt det er,« siger han.

Ulf Løbner-Olesen bekræfter overfor B.T. at der er konstateret PFOS i oksekød fra kogræsserlaugets kvæg.

Han fortæller i den forbindelse, at der lige nu arbejdes på højtryk for at finde ud af, hvordan kogræsserlaugets medlemmer nu skal forholde sig.

Desuden ønsker de det undersøgt, om der også er forurening med giftstoffet på laugets resterende græsarealer, som ligger ved siden af arealet, hvor PFOS i første omgang er blevet konstateret.

»Vi har fået at vide, at man har fundet små mængder af giftstoffet, som ikke er bekymrende, og vi vil naturligvis gernes have svar på, hvad det vil sige, at det ikke er bekymrende. Så lige nu befinder vi os i en venteposition,« siger han.

Det giftige stof blev konstateret i kød fra i alt seks køer, der i 2021 gik sammen i området, hvor stoffet også blev fundet i jordprøver. Og lauget ønsker altså nu svar på, om der også er giftstoffer i kødet fra tidligere år.

I slutningen af oktober kunne B.T fortælle, at analyser fra fire vandprøver i Odense viste fund af det giftige stof PFOS i den ene prøve. I forbindelse med fundet af det giftige stof, blev muligt berørte kvægejere informeret om risikoen ved at lade dyrene græsse i området.

PFOS er et fluorstof, der kan påvirke leveren, immunsystemet og kan være kræftfremkaldende.

I foråret sidste år kom det frem, at det giftige stof havde spredt sig fra en brandskole til en mark i Korsør, hvor køer græssede.

118 borgere fik derefter målt forhøjede værdier af PFOS i blodet.

PFOS-indholdet i oksekødet fra Odense er dog omkring 100 gange mindre end i sagen fra Korsør, fremgår det af rapporten fra Fødevarestyrelsen.

I Odense ved man ikke med sikkerhed, hvor PFOS-forureningen stammer fra.

Det kan ikke afgøres, om grundejeren Vandcenter Syd er ansvarlige for forureningen i form af deres håndtering af spildevandet.

»Vi er rigtig kede af, at de er havnet i den situation. Vi har jo bare villet hjælpe ved at tilbyde, at de kunne græsse på vores areal,« siger spildevandschef Ivan Vølund til mediet.

»Vi er grundejer, og om vi er ansvarlige for oprensning, er noget, som vores myndigheder skal tage stilling til. Men der er ingen tvivl om, at vi som renseanlæg kan have været med til at sprede forurening fra for eksempel industri.«

I slutningen af december fik forskere fra Aarhus Universitet en millionbevilling til at udvikle en metode, der kan neutralisere de skadelige stoffer i naturen.

Desuden skal borgere fra Korsør være en del af et forsøg, der skal undersøge, om giftstofferne kan udskilles hurtigere fra kroppen ved hjælp af kolesterolsænkende medicin.

Andre læser også