Michael Klitvad har et svimlende millionbeløb stående på en bankbog. 7,2 millioner kroner for at være helt præcis.

Men pengene er ikke til ham selv.

Pengene er til Dronning Margrethe 2. i anledningen af hendes 50-års jubilæum som regent og dronning af Danmark 14. januar.

Nærmere bestemt går millionerne til et splinternyt vagthus til garderne, der står ved Marselisborg Slot i Aarhus – Dronningens sommer- og juleresidens.

For den gamle vagtbygning, som livgarden opholder sig i, når de holder pause, er forældet, og garderne har brug for bedre arbejdsbetingelser.

Det fortæller Michel Klitvad, der er præsident og grundlægger af organisationen Gardernetværk, der består af tidligere og nuværende gardere, sergenter og officerer.

Den forældede vagtbygning, som den står i dag.
Den forældede vagtbygning, som den står i dag. Foto: Gardernetværk
Vis mere

Derfor besluttede de sig for i maj sidste år at starte en indsamling, som de altså nu er nået i mål med.

»Vi hørte en lille fugl synge om, at majestæten længe havde ønsket sig at få skiftet den gamle, grå og triste vagtbygning ud med noget nyt og tidssvarende til slottet. Så tog det ene det andet,« fortæller han til B.T.

De vidste knap, hvordan man startede en indsamling, men før de havde set sig om, var flere virksomheder og fonde hoppet med på projektet.

Blandt andet et dansk urfirma, der fik lavet et særligt ur indgraveret med Dronningens 50-års regeringsjubilæumslogo. For hvert ur solgt er en del gået til indsamlingen.

Udgangspunktet var, at der skulle bruges 10 millioner kroner til bygningen, men undervejs blev projektet revideret.

De 7,2 millioner kroner er derfor lige præcis, hvad Gardernetværket skal bruge.

»Vi er sindssygt stolte og meget glade for opbakningen. Nu glæder vi os til at få en melding om, hvornår projektet kan gå i gang,« siger Michael Klitvad.

Sådan kommer den nye vagtbygning til at se ud.
Sådan kommer den nye vagtbygning til at se ud. Foto: Gardernetværk
Vis mere

Udover at markere Dronningens jubilæum har de både ønsket at skabe byfornyelse for Aarhus og særligt forbedre forholdene for garderne, der er på vagt i 24 timer ad gangen. Når de holder pause, hviler og spiser de i vagthuset, der lige nu er både grimt og gammelt, fortæller han.

»Jo bedre forhold derinde, jo friskere er du til at stå vagt.«

Det nye vagthus, der skal bygges, er tegnet af arkitektfirmaet Kjaer & Richter i Aarhus.