Beskeden, om at alle mink i Danmark skal slås ihjel, blev for mange minkavlere modtaget med tårer i øjnene, men for Flemming Bach Olesen, der arbejder på en minkfarm i Nordjylland, blev virkeligheden endnu værre end ventet.

Han så søndag middag, hvordan Fødevarestyrelsens arbejdere på brutal vis mislykkedes med at aflive mange mink, der blev klemt og kvast.

»Det hører ingen steder hjemme. Det er simpelthen så synd, og det er ikke værdigt. Det er jo ikke minkenes skyld, at de skal dø, men når det nu ikke kan være anderledes, så skal det gøres ordentligt,« siger Flemming Bach Olesen til B.T.

Flemming Bach Olesen blev så vred, ked af det og forarget over Fødevarestyrelsens håndtering, at han optog en video af dagens aflivning.

På videoen ser man flere levende mink ligge tæt sammen i en kasse, mens kassens ene side er ikke blevet lukket ordentligt. Her forsøger minkene ihærdigt at kæmpe sig vej ud, mens arbejderne på en voldsom måde prøver at få dem tilbage i kassen.

Det resulterer i, at flere mink bliver kvast og klemt mod kassens side. Nederst i bunken ligger en død mink, der har mistet hovedet.

»Det er under al kritik. De er jo levende, og så står de der og trykker på dem for at få dem ind, mens minkene kæmper for deres liv og skriger helt vildt.«

I videoen kan man også høre Flemming Bach Olesen. Han forklarer, at minkene stadig er levende, og giver udtryk for sin utilfredshed med Fødevarestyrelsens håndtering af aflivningen. Til sidst i videoen bliver Flemming Bach Olesen oprevet og råber, at det er svineri, det der bliver gjort ved minkene.

»Det er i total afmagt, at jeg lægger videoen op, men jeg blev bare så ked af det, og jeg ved ikke, hvad jeg ellers skal gøre. Jeg bliver meget berørt af det,« siger Flemming Bach Olesen.

Fødevarestyrelsen nåede dog ikke at blive færdig med aflivningen i dag, og derfor fortsætter arbejdet med aflivningen af farmens 28.000 mink.

Ifølge Flemming Bach Olesen lignede det ikke, at Fødevarestyrelsens folk havde forstand på mink eller vidste, hvad de gjorde.

»Det er forfærdeligt. De havde ikke forstand på det. De er ikke vant til at arbejde med mink. Det er voldsomt.«

Ifølge Fødevarestyrelsens veterinærchef, Flemming Kure Marker, er der sket en fejl, og han anerkender, at videoen er ubehagelig at se.

Hvad tænkte du selv, da du så videoen?

»Det er da nogle meget ubehagelige billeder, som viser en aflivning, der er gået galt. Tilsyneladende fordi aflivningskassen ikke har været lukket ordentligt. Det ser ud, som om at de ansatte kæmper med at få den under kontrol, og at det er forgæves. Jeg kan sagtens sætte mig ind i, at det er smerteligt at se sin besætning blive aflivet. Særligt hvis det ikke er efter bogen og ikke sker korrekt.«

Er det her efter bogen?

»Nej, det er det jo ikke. Der er jo sket en teknisk fejl for mig at se. Kassen har ikke været lukket ordentligt.«

Det her er en proces, hvor aflivningen af mink har skullet gå stærkt. Er det i orden, at der sker sådanne fejl undervejs?

»Det hænger ikke sammen med deadline i forhold til aflivning. Vores folk, som er ude på stederne og foretager de aflivninger her, har ikke en deadline på den måde. De arbejder ikke på akkord. Der er ikke noget tidspres i den forstand.«

Hvad med de mennesker, der foretager de aflivninger her? Hvem er de helt præcist, og hvad er de uddannet i?

»Det er minkfarmere, som minkfarmerne selv hyrer ind, når de skal have pelset deres dyr. De er fra samme firma. Det er trænede folk.«

Synes du, den her håndtering ser trænet ud? Ser de ud til at være dygtige til deres arbejde?

»Det kan jeg ikke sige, at de ikke er. Jeg kan sige, at der er sket en teknisk fejl med en kasse, der ikke er lukket korrekt.«

Kan du garantere mig, at de mennesker her er vant til at håndtere mink og arbejde med dem?

»Det er trænede folk.«

Betyder det, at du godt kan garantere, at det er folk, der er vant til at arbejde med mink?

»Det er trænede folk, ja. Det er de.«

Hvad vil I gøre for at forebygge, at det sker igen?

»Vi vil selvfølgelig instruere i, at vi sikrer os, inden vi går i gang med at aflive minkene i kasserne, at kasserne er lukket ordentligt, og at kasserne er i god nok stand, så de ikke går i stykker.«

Minarbejderen, der har optaget videoen, sagde, at siden de skal slås ihjel, vil han i det mindste ønske, at det blev gjort ordentligt. Hvad tænker du om det?

»Jeg vil ønske, at det blev gjort ordenlitgt, det er jeg enig med ham i. For os er dyrevelfærd også rigtig vigtigt. Det er derfor, vi har en dyrlæge på farmen, der overvåger aflivningen. Men det er klart, at vi ikke hele tiden kan være alle steder på sådan en stor farm. Det er en fejl,« siger Fødevarestyrelsens veterinærchef, Flemming Kure Marker.