Byggeriet ved Odenses kommende supersygehus, der af de fleste bare er kendt som Nyt OUH, skrider for hver dag der går fremad. Men når det nye OUH på et tidspunkt lukker sine første patienter ind, så bliver det til færre sengepladser, end der lige nu er på det nuværende universitetshospital.

Og Nyt OUH er ikke det eneste supersygehus, som kommer til at skulle skære i antallet af sengepladser.

I en orientering til politikerne i Region Hovedstaden fremgår det nemlig, at det kommende supersygehus i Hillerød bliver ramt af nye besparelser, som i sidste ende kommer til at betyde færre sengepladser. Det skriver Berlingske.

Og det samme er altså sket i Odense.

»Det ser jeg som et gigantisk problem både for arbejdsmiljøet og patientsikkerheden,« siger Enhedslistens gruppeformand Peder Hvelplund om de forestående besparelser og færre sengepladser til Ritzau.

I planerne for de nye supersygehuse er der allerede lagt op til, at man kan klare sig med op til 20 procent færre senge, end man har i dag. Og på Nyt OUH har man altså også planer om færre senge.

På Nyt OUH skal der være i alt 837 sengepladser, hvoraf 131 af dem skal benyttes af psykiatrien. Lige nu har det nuværende hospital omkring 965 sengepladser.

På Bispebjerg Hospital kommer antallet af sengepladser også til at falde fra 675 til 577.

Martin Geertsen, der er sundhedsordfører i Venstre, mener ikke, at man skal fokusere udelukkende på sengepladserne.

Men han peger på et klart problem, hvis der både bliver færre sengepladser, og sundhedsvæsenet ikke bliver bedre til at forebygge indlæggelser.

»Det udvikler sig – efter min bedste opfattelse – til en regulær katastrofe i det danske sundhedsvæsen, hvis man bare sidder og kigger på den udvikling,« siger han til Berlingske.

Han opfordrer til, at regeringen indkalder til forhandlinger om en sundhedsreform. Enhedslisten har kaldt sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i et samråd om sagen. Det støtter Martin Geertsen.

I en skriftlig kommentar til Berlingske oplyser Sundheds- og Ældreministeriet, at det er regionerne, der beslutter, hvor mange sengepladser der skal være.