Det meget omtalte plejehjem Plejecenter Sølunds håndtering af coronavirusset har været mangelfuld og fuld af fejl.

Det viser adskillige billeder, som B.T. er kommet i besiddelse af, samt flere beretninger fra pårørende. Københavns Kommune erkender desuden fejl over for B.T.

En af de vrede pårørende er Sussi Thøgersen, hvis mor døde på Plejecenter Sølund af netop covid-19 den 3. april.

»Det er Plejecenter Sølund, som er skyld i, at min mor fik covid-19. Hvis de havde kunnet finde ud af det, så havde min mor stadig været i live i dag,« siger Sussi Thøgersen.

Sussi Thøgersens mor døde af covid-19 på Plejecenter Sølund i København. Hun mener, at plejehjemmet er skyld i, at hendes mor fik sygdommen. Hun oplevede flere gange, at personalet ikke fulgte de retningslinjer, som skal forhindre smitte i at brede sig.
Sussi Thøgersens mor døde af covid-19 på Plejecenter Sølund i København. Hun mener, at plejehjemmet er skyld i, at hendes mor fik sygdommen. Hun oplevede flere gange, at personalet ikke fulgte de retningslinjer, som skal forhindre smitte i at brede sig.
Vis mere

I sidste uge kom det frem, at Plejecenter Sølund i København har oplevet hele 12 dødsfald af covid-19. På alle andre plejehjem i hele København var der kun seks dødstilfælde.

Det overrasker ikke Sussi Thøgersen, at sygdommen er løbet rundt på Plejecenter Sølund.

På grund af pandemien, så kunne Sussi Thøgersen ikke selv besøge sin mor i den sidste tid. I stedet fik hun lov at bruge FaceTime, hvor man kan se hinanden på telefonens skærm, mens man taler sammen.

Her kunne Sussi Thøgersen se, at personalet slet ikke beskyttede sig tilstrækkeligt mod at blive smittet af hendes dokumenteret syge mor.

»Personalet hjalp med at sætte FaceTime op, hvor jeg kunne se, at de kun havde ansigtsmasker på, mens de sad ved siden af hende. Ellers sad de i deres almindelige tøj. Ingen handsker eller dragter,« siger hun og fortsætter:

»Jeg er selv social- og sundhedhjælper, og det der er simpelthen ikke i orden. Vi skal jo have alt muligt udstyr på,« siger Sussi Thøgersen og fortsætter:

»Derfor blev jeg virkelig vred, da jeg læste, at forstanderen havde sagt, at de overholder alle forskrifterne. Det gør de bestemt ikke,« siger hun.

Sussi Thøgersens mor var dement og havde mild KOL. Ellers var hun ved godt helbred.

Er du pårørende til en plejehjemsbeboer med covid-19 eller arbejder du på et plejehjem, hvor smitten har bredt sig, så kontakt os på 1929@bt.dk

B.T. har også været i kontakt med Gabriela Adams, hvis far ligger for døden på Plejecenter Sølund.

Hun har taget adskillige billeder, som viser værnemidler som beskyttelsesdragter, ansigtsmasker og andet materiale ligge og flyde på hendes fars toilet.

Her ligger brugte værnemidler sammen med ubrugte. Det uhygiejniske rod bliver skarpt kritiseret af professor i mikrobiologi Niels Høiby.

Det vender vi tilbage til.

Toilettet på Gabriela Adams fars værelse er rodet til med dragter, masker og andet udstyr. Udstyr, som personalet har brugt ofte. Professor i klinisk mikrobiologi Niels Høiby retter en skarp kritik af det uhygiejniske rod, som han mener spreder smitten og er decideret uprofessionelt.
Toilettet på Gabriela Adams fars værelse er rodet til med dragter, masker og andet udstyr. Udstyr, som personalet har brugt ofte. Professor i klinisk mikrobiologi Niels Høiby retter en skarp kritik af det uhygiejniske rod, som han mener spreder smitten og er decideret uprofessionelt. Foto: Gabriela Adams
Vis mere
Her er endnu et billede Gabriela Adams har taget af sin fars toilet. Det er tydeligt, at det ligger og flyder med værnemidler mod coronasmitte. Foto: Privat.
Her er endnu et billede Gabriela Adams har taget af sin fars toilet. Det er tydeligt, at det ligger og flyder med værnemidler mod coronasmitte. Foto: Privat. Foto: Gabriela Adams
Vis mere
Sølunds omgang med værnemidler har været mangelfulde. Her hænger dragter og masker i et rod på toilettet på en beboers værelse.
Sølunds omgang med værnemidler har været mangelfulde. Her hænger dragter og masker i et rod på toilettet på en beboers værelse.
Vis mere

Gabriela Adams fortæller også om flere tilfælde, hvor personalet ikke overholder de retningslinjer, som Sundhedsstyrelsen har udsendt, og som forstander Jan Nybo Jensen ellers tidligere har fortalt bliver overholdt.

Forstander Jan Nybo Jensen fortalte også i B.T., at når personalet er på vagt, så opholder de sig alene på en enkelt etage for at undgå spredning af smitte.

Men Gabriela Adams, der har boet på sin døende fars værelse på Plejecenter Sølund siden 10. april, fortæller en helt anden historie.

»Jeg har meget ofte set, at de ansatte bevæger sig mellem etagerne. Om morgenen har jeg set rengøringspersonalet køre op og ned med elevatoren. De går ind alle mulige steder,« siger hun og fortsætter:

»Om natten er der ikke så mange på vagt på Sølund. Derfor går de også fra den ene etage til den anden, når de skal hjælpe til forskellige steder. Personalet vader jo ind og ud af stuerne,« siger Gabriela Adams.

Gabriela Adams har desuden taget adskillige billeder af de værnemidler, som personalet anvender, når de går ind på hendes fars stue.

Billederne, som kan ses her på siden, viser brugte og ubrugte værnemidler i et stort rod ude på farens toilet.

»Personalet kommer ind i deres almindelige tøj. Så går de ud på toilettet og tager værnemidler på. De genbruger det ofte. Så jeg kan ikke se, at det skulle hjælpe ret meget,« siger Gabriela Adams.

Personalet har også hængt værnemidler – som dragter og briller – på Gabrielas fars værelse, som har været syg med covid-19.
Personalet har også hængt værnemidler – som dragter og briller – på Gabrielas fars værelse, som har været syg med covid-19.
Vis mere

B.T. har vist billederne til Niels Høiby, professor i klinisk mikrobiologi ved Rigshospitalet i København.

Han retter en hård kritik af Plejecenter Sølund på baggrund af billederne.

»Sådan et rod duer simpelthen ikke. Når der er sådan et rod, så kan personalet dårligt undgå at få covid-19-sekreter på sig, som de kan tage med rundt til andre beboere, som så bliver smittet,« siger Niels Høiby.

Høiby kritiserer flere punkter:

»Det er en helt banal ting, at man ikke blander brugte værnemidler med ubrugte. Hvis man gør det, så forurener man de ellers sterile værnemidler.«

»Det er fuldstændig ligesom, at du ikke må stege et stykke kylling og bagefter lægge den stegte kylling ned på skærebrættet, hvor du skar den rå kylling ud,« siger han.

»Desuden så fortæller billederne mig, at personalet, der håndterer værnemidlerne, ikke kan være uddannede i det. Sådan et rod er meget uprofessionelt,« siger han og fortsætter:

»Tingene ligger jo over det hele ude på toilettet. Det betyder jo, at man ikke grundigt kan rengøre toilettet. Derfor må der blive enormt beskidt,« siger han.

Gabriela Adams far er beboer på Plejecenter Sølund, hvor 12 beboere er døde af covid-19.
Gabriela Adams far er beboer på Plejecenter Sølund, hvor 12 beboere er døde af covid-19.
Vis mere

Gabriela Adams far har haft covid-19, men er nu uden symptomer på sygdommen. Han er i skrivende stund bevidstløs og døende af andre årsager.

»Min far har ikke været ude af sin stue siden 20. januar. Jeg er først flyttet hertil 10. april, så min far må jo have fået covid-19 på en eller anden måde. Jeg er ikke i tvivl om, at det er personalet, som er kommet ind med det,« siger Gabriela Adams.

Det er ikke alene de pårørende til beboerne, som kan berette om, at hygiejnen halter på Plejecenter Sølund. Det viser en uanmeldt tilsynsrapport fra Københavns Kommune også.

I september sidste år – altså før pandemien opstod – fik Plejecenter Sølund kritik, netop fordi personalet ikke i tilstrækkelig grad sprittede deres hænder af, når de havde tilset en af beboerne.

Allerede i september – altså længe inden pandemien – var den gal. Tilsynet fra Københavns Kommune afslørede, at Plejecenter Sølunds personale ikke i tilstrækkeligt omfang sprittede hænder af, når de havde tilset en beboer.
Allerede i september – altså længe inden pandemien – var den gal. Tilsynet fra Københavns Kommune afslørede, at Plejecenter Sølunds personale ikke i tilstrækkeligt omfang sprittede hænder af, når de havde tilset en beboer.
Vis mere

Tilsynet anbefalede, at det blev sikret, at retningslinjerne for håndhygiejne blev overholdt.

Ellers fik Plejecenter Sølund karakteren 'God og tilfredstillende' for det samlede tilsyn.

I Københavns Kommune mener man generelt, at Plejecenter Sølund lever op til de retningslinjer, som de danske sundhedsmyndigheder har fastsat, men kommunen erkender fejl i denne sag.

»Vi er rigtig ærgerlige over, at der er fundet værnemidler på den måde, som det vises på billederne. Det er absolut ikke udtryk for normal praksis på Sølund eller andre steder i kommunen,« skriver Signe Grauslund, områdechef Nord i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i København, til B.T.

»Jeg har nu sammen med ledelsen af Sølund sikret, at alle 220 medarbejdere igen gennemgår alle aktuelle instrukser og vejledninger en ekstra gang, og at alle medarbejdere i alle vagtlag er orienteret om og forstår og kan anvende instrukserne i praksis. Denne gennemgang er igangsat onsdag aften og forløber yderligere i løbet af dagen i dag, torsdag,« skriver hun.

Du kan se kommunens fulde skriftlige svar til B.T. i faktaboksen lige nedenfor. Den kan tilgås i fuld længde ved at klikke på den.