Der er stor efterspørgsel blandt danskerne efter selvtest for covid-19, hvor man poder sig selv i næsen. Det fortæller flere apoteker til DR.

Svarene er ikke lige så sikre som ved pcr-prøver og indgår ikke i coronapasset. Men blandt andet hos kæden Matas er der alligevel bud efter dem.

I sidste uge var de på lager i 170 butikker, men nu er de kun på hylderne i 50 Matas-butikker, fortæller kommunikationschef Klaus Fridorf til DR.

»Man skal regne med, at man skal bevæge sig lidt, hvis man skal have nogle af de her hjemmetest, for det er gået rigtig, rigtig stærkt de seneste uger,« siger han.

Hos Falck, der tilbyder selvtest-pakker til virksomheder, mærker man også en stigende efterspørgsel, fortæller topchef Jakob Riis.

»Der er rigtig mange, der ringer. Den sidste uges tid er det gået rigtig stærkt,« siger han til Ritzau.

Falck har under pandemien stået for kviktest på offentlige steder. Det er den samme type test, som virksomheden sælger til hjemmebrug.

Nu er fokus så også rettet mod selvtest, og det skyldes ifølge direktøren, at der er behov for at supplere det etablerede test-setup.

»Vi sælger allerede til mange virksomheder med stor efterspørgsel og vil fra næste uge give vores 9000 ansatte mulighed for selvtest på arbejdspladsen,« siger Jakob Riis.

Netop selvtest på arbejdspladsen er noget, som Dansk Industri kan se en fidus i.

Tidligere på ugen opfordrede erhvervsorganisationen til, at der kom gratis selvtest på blandt andet arbejdspladser.

Det store spørgsmål er så, om man kan stole på svaret, en hjemmetest giver.

Overlæge Lars Østergaard, Aarhus Universitetshospital, har undersøgt to af den slags test.

De viste et positivt resultat i seks ud af ti af de prøver, hvor der blev påvist coronasmitte i de langt mere pålidelige pcr-test. Det svarer til tal, der er set for lyntest udført af sundhedspersonale.

Omvendt siger afdelingslæge Uffe Schneider, Hvidovre Hospital, til DR, at han ikke mener, at man kan stole på dem.

Han har undersøgt 45 hjemmetest fra 30 virksomheder for Danske Regioner, og her er sikkerheden varierende.

I Statens Serum Institut (SSI) er man opmærksom på værktøjet, der vurderes måske at kunne bryde smittekæder.

»Vi må nu i samarbejde mellem myndigheder se på, hvordan det kan blive et tilgængeligt tilbud for alle.«

»Men kvaliteten af en hjemmetest, der jo er en antigentest, vil nok ikke være høj nok til at kunne bruges i coronapasset,« oplyste Henrik Ullum sidste uge i et skriftligt svar til Ritzau.