Det kinesiske ejendomsselskab Evergrande er truet med konkurs.

Og det fører til brede kursfald i aktierne i Danmark og resten af Europa. Det skriver flere medier, heriblandt Euroinvestor.

»Jeg tror godt, man kan regne med, at aktierne bliver ved at falde lidt endnu. Måske et fald på 10-20 procent, det viser tidligere erfaringer,« Simon Richard Nielsen, chefredaktør på Euroinvestor.

Han er dog sikker på, at aktierne efterfølgende vil stige igen.

Simon Richard Nielsen er ikke overrasket over den virkelighed, der ramte aktiemarkedet mandag formiddag.

»Man har talt om, at det her ville ske, meget længe. I år har været et ekstraordinært godt år – aktierne er steget meget,« siger Simon Richard Nielsen

»Og det, der sker i Kina, med Evergrande er, at man er blevet usikker på, hvorvidt de kan betale afdragene på deres gæld. Det har en masse følgevirkninger, fordi der er mange investorer verden over, der har investeret i den her gæld. Der er derfor, der er nogen, der sammenligner situationen med finanskrisen. Men det her er altså på ingen måde lige så stort.«

Han forklarer, at nervøsiteten resulterer i, at flere investorer vælger at sælge ud af deres aktier. Og derfor falder aktiekursen i hele Europa.

»Det finansielle system hænger sammen, så når der er risiko for store tab i Evergrande i Kina, påvirker det investorer i hele verden. For når de pludselig har penge i klemme, så er det rationelt at sælge ud af de aktier, der er mest værd,« siger Simon Richard Nielsen.

Han fortæller, at de danske aktier, der er steget mest i år, også er dem, der falder kraftigst lige nu. Et eksempel er Mærsk, der er faldet med hele fire procent alene i dag.

»Selvom fire procent lyder voldsomt, så er det også vigtigt at få med, at Mærsk aktien samlet set er fordobelt over de sidste 12 måneder,« siger Simon Richard Nielsen.

»Danskere, der sidder med aktier, vil opleve, at de falder lige nu. Og det kan være utrolig ubehageligt at se på, mens ens aktier falder. Men har man spredt sine aktier nogenlunde ud, vil man opleve, at man alligevel har tjent penge.«

Han fastslår, at den udvikling, man oplever på aktiemarkedet, ikke er unaturlig – faktisk tværtimod.

»Det her er en naturlig del af markedets natur. Det er bare meget lang tid siden, at vi har oplevet det,« siger Simon Richard Nielsen.

»Det er super dramatisk lige i momentet, men det er altså ikke, fordi det danske aktiemarked er ved at falde sammen.«