På trods af bogreoler, der hamrer mod væggene, og beboere, der må tage høreværn i brug for at kunne holde ud at være i deres lejligheder, så er der fortsat ikke hjælp at hente for beboerne i Humleby-kvarteret på Vesterbro.

Beboerne i de gamle rækkehuse, der ligger et stenkast fra Carlsberg Byen, er så plaget af støjgener fra de store byggerier i området, at de i starten af august sendte en klage afsted mod Københavns Kommune.

Og nu har beboerne fået svar på klagen. Men ikke det svar, de havde ønsket sig.

Københavns Kommune har nemlig afvist klagen med den begrundelse, at kommunen ikke kan gribe ind og dæmpe støjgenerne, fortæller formand for bestyrelsen i Husejerforeningen Humleby, Per Skovgaard Andersen.

»Det undrer os, at kommunen ikke vil eller kan gøre noget ved det her, særligt fordi der er metoder, der er mere nænsomme og ikke larmer så meget, så hvorfor er kommunen så ligeglade?,« siger han.

Støjen er især blevet et problem, efter byggeriet er nået til den såkaldte spunsning, hvor man med voldsom kraft banker elementer ned i jorden.

B.T. har tidligere talt med flere af Per Skovgaard Andersens naboer. Henrik Ledet, der bor omkring 100 meter fra byggeriet på Küchlersgade, fortalte i starten af august, at »det gør decideret ondt i ørerne, at være i nærheden af byggeriet.«

»Det er fuldstændig vanvittigt og ekstremt frustrerende. Når lyden er værst, lukker vi vunderne og tager høreværn på, og man kan stadig høre det igennem. Det er til at blive skør af,« sagde han.

Når Henrik Ledet har gæster på besøg, får de et par høreværn, så de kan holde ud at være i lejligheden.
Når Henrik Ledet har gæster på besøg, får de et par høreværn, så de kan holde ud at være i lejligheden. Foto: Privatfoto
Vis mere

Henriette Wiberg Danielsen fortalte, at hjemmets bogreol hamrer mod væggen, så snart spunsningen starter, og at hun »forleden vågnede ved, at det føltes som om, mine indvolde vibrerede.«

Også Morten Eriksen, der bor tæt på byggeriet, fortalte, at han var ved at blive »vanvittig« af byggeriet:

»Det er helt umuligt at tale, selvom man er indenfor, og når lyden så endelig pauser, er kroppen helt stresset, fordi man frygter, det starter igen,« fortalte han B.T.

Siden har situationen ikke ændret sig. Mens Københavns Kommune har behandlet beboernes klage, er spunsningen nemlig fortsat, fortæller Per Skovgaard Andersen.

For Morten Eriksen er det nødvendigt at sidde med høreværn på, når larmen går i gang.
For Morten Eriksen er det nødvendigt at sidde med høreværn på, når larmen går i gang. Foto: Privatfoto
Vis mere

»De har brugt en måned på at behandle klagen og snakke med Carlsberg Byen, og i den måned har det hamret uændret løs, og nu skriver de til os, at de har afvist vores klage,« siger han med henvisning til, at Teknik- og Miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen i et møde med beboerne i foreningen lod forstå, at kommunen vil indlede en dialog med Carlsberg Byen for at dæmpe støjgenerne.

Alligevel er støjgenerne de samme, og med den afviste klage i hånden, er bestyrelsesformanden ærgerlig:

»Vi synes jo, at der er noget rivende galt. Vi har forståelse for, at der bygges i byen, men nogle partier må vågne op, for det her kan ikke være måden at behandle borgerne i Københavns Kommune på,« siger bestyrelsesformand i Husejerforeningen Humleby, Per Skovgaard Andersen.

B.T. har rakt ud til Teknik- og Miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen for at få en kommentar. Hun forklarer, at hun har »fuld forståelse for de gener, beboerne oplever,« men understreger også, at kommunen ikke har mulighed for at komme støjen til livs:

Det er blandt andet spunsemaskiner som den her, der i følge naboerne til Carlsberg Byen er den helt store støjsynder.
Det er blandt andet spunsemaskiner som den her, der i følge naboerne til Carlsberg Byen er den helt store støjsynder.
Vis mere

»Jeg har selv besøgt beboerne derude, og det gør et enormt indtryk. Men loven giver simpelthen ikke mulighed for, at vi som kommune kan regulere det,« siger borgmesteren og fortsætter:

»Forvaltningen har været i dialog med bygherre i et forsøg på at få dem til at bruge en mindre støjende spunsningsmetode. Vi har også opfordret bygherre til at gøre mere ud af at  informere beboerne om det støjende arbejde,« siger Ninna Hedeager Olsen.

Borgmesteren har derudover bedt forvaltningen om at undersøge, hvilke muligheder Københavns Kommune har for at stille strammere krav til spunsningsmetoderne i fremtidige byggetilladelser.

Der vil blive bygget i Carlsberg Byen frem til og med januar 2022.