Det faldt ikke Statsministeriets magtfulde departementschef Barbara Bertelsen ind, at hun skulle stoppe den automatiske sletning af sms’er på sin mobiltelefon.

Heller ikke selvom Folketinget allerede i november 2020 nedsatte et udvalg, der skulle klargøre Minkkommissionen, som blev politisk vedtaget måneden efter.

Det forklarede Barbara Bertelsen, da hun torsdag blev afhørt i Minkkommissionen.

»Jeg har simpelthen ikke tænkt i det. Vi har ikke oplevet sms’er blive brugt på den her måde i undersøgelseskommissioner før,« sagde Barbara Bertelsen.

Hun forklarede videre, at sms'er i embedsværket har været betragtet som en erstatning for telefonsamtaler.

»Derfor har jeg for mit eget vedkommende alene set sms’er som værende en risiko i forhold til persondata – ikke som dokumentation,« sagde Barbara Bertelsen.

Hun har selv slettet sine beskeder automatisk siden 2019 – måske fra 2018 – forklarede hun. Før da slettede hun sine sms’er manuelt.

Minkkommissionens udspørger Jakob Lund Poulsen spurgte ikke ind til, hvorfor Barbara Bertelsen også fortsatte sletningen af sms’er, efter Minkkommissionen i april i år henvendte sig direkte til Statsministeriet med en umisforståelig melding om, at sms’er skulle gemmes til brug for kommissionens arbejde.

Det blev vi ikke klogere på under afhøringen.

Til gengæld står det efter afhøringen klart, at Barbara Bertelsen fralægger sig ethvert ansvar for, at regeringen med statsminister Mette Frederiksen i spidsen 3. november sidste år besluttede af nedslagte alle mink i Danmark uden den nødvendige lovhjemmel.

Det selvom Barbara Bertelsen forklarede, at hun sammen med statsminister Mette Frederiksen helt formelt er den øverst ansvarlige for krisehåndtering i Danmark.

I stedet placerede hun aben hos Mogens Jensen, tidligere miljø- og fødevareminister.

Barbara Bertelsen understregede gentagne gange, at hjemmel til at slå alle mink i Danmark ned ikke blev drøftet på det skelsættende møde i regeringens Koordinationsudvalg om aftenen 3. november sidste år.

Hun læste heller ikke bilagene til mødet, forklarede hun. I bilagene stod, at der ikke var hjemmel til at tvangslukke minkerhvervet. Heller ikke til den såkaldte dvalemodel, hvor man kunne beholde avlsdyr. Regeringen valgte som bekendt en tredje løsning: At slå alle mink ned.

Først flere dage senere – den 8. november – gik det ifølge Barbara Bertelsens egen forklaring op for hende, at der ikke var hjemmel til nedslagtningen af alle mink.

Ingen informerede hende om det inden da, selv om flere embedsmænd i regeringen – ifølge dokumenter, som er blevet fremlagt i kommissionen – har ligget inden med den viden siden slutningen af september 2020.

Hun fik først information om det, da Miljø- og Fødevareministeriet sendte et forslag til hastelov om minkaflivningen til Statsministeriet 8. november, sagde hun.

På dette tidspunkt havde minkavlerne modtaget et brev fra Fødevarestyrelsen, hvor der stod, at de skulle slå alle mink ned.

Det fik Barbara Bertelsen op af stolen. Fejlen skulle rettes og ansvaret placeres.

Tidligere miljø- og fødevareminister Mogens Jensen havde udsendt en pressemeddelelse, hvor han beklagede, at ‘regeringen’ havde begået fejl, men at ‘man’ havde vurderet, at aflivningen af alle mink ikke kunne afvente ny lovgivning situationens alvor taget i betragtning.

Det fik Barbara Bertelsen på barrikaderne. Det var i forlængelse af dette, at hun om aftenen 9. november sendte en efterhånden berømt kaskade af sms’er til Henrik Studsgaard, Mogens Jensens departementschef:

'Hvornår kommunikerer i (og lægger jer ned og ruller jer, som vi vendte ;)'.

Og senere samme aften: 'I har gemt jer i ‘regeringen’ og ikke erkendt egen fejl i processen. Meget lidt overbevisende det her.'

Og kort før midnat satte Barbara Bertelsen trumf på:

'Det er meget, meget skidt det her. Ægte tillidsbrud.'

Mogens Jensen overlevede ikke sms-bombardementet. 18. november 2020 trak han sig som miljø- og fødevareminister.

Barbara Bertselsen lagde under torsdagens afhøring ikke skjul på, at hun synes, at Miljø- og Fødevareministeriets håndtering af sagen var kritisabel.

»Resortansvaret er på det ministerium, der sidder på opgaven,« sagde hun.