Hvis du bor i Region Hovedstaden og stadig ikke har nået at bestille tid til coronatest inden jul, kan du godt glemme det. Alt er booket, lyder meldingen fra regionen.

Men det betyder ikke, at du ikke kan nå at blive testet, inden du sætter dig til julebordet med hele den pukkelryggede.

Især ikke, hvis du er ung. Så kan du inden for en halv time få stukket en vatpind i halsen. Så der er faktisk ikke nogen gode undskyldninger for ikke at blive testet.

Så nu gennemgår vi lige testmulighederne.

Vi begynder med den såkaldte PCR-test, som er den mest sikre. Det er derfor den test, du skal have, hvis du er nærkontakt eller har symptomer. Men for alle andre er det også den, der giver det mest sikre svar.

PCR-testen får man i langt de fleste tilfælde svar på inden for 48 timer.

På coronaprover.dk kan man bestille tid til at få sådan en test. Men det er altså de tider, der ikke er flere af inden jul – medmindre du har symptomer eller er nærkontakt.

»Vi oplever, at tiderne meget hurtig bliver booket på coronaprover.dk, og alle tider indtil jul er nu booket. Der er 0-3 dages ventetid på at få en tid, hvis man er nærkontakt,« oplyser Region Hovedstaden onsdag eftermiddag til B.T.

Hvis du ikke har symptomer eller er nærkontakt, kan du dog stadig nå at få en PCR-test.

Lige nu er der nemlig opsat mobile teststeder flere steder i København, hvor man ikke skal forbi coronaprover.dk og bestille tid på forhånd.

»De mobile teststeder i Region Hovedstaden er i disse uger forbeholdt de 15-25-årige som del af en overordnet national testindsats. Man skal ikke bestille tid til de mobile teststeder og kan derfor opleve kø,« lyder det fra Region Hovedstaden.

Se hele listen over mobile teststeder og åbningstider på Region Hovedstadens hjemmeside.

Ved Nørrebrohallen var der onsdag en times kø ved det mobile teststed.
Ved Nørrebrohallen var der onsdag en times kø ved det mobile teststed.
Vis mere

B.T.s mand i marken var onsdag forbi de mobile teststeder ved Krudttønden og Nørrebrohallen, hvor ventetiden var på henholdsvis en halv time og en time.

Og selv om du ikke er ung, kan du altså godt være heldig at komme til her.

»Hvis der er ledig kapacitet, kan vi også teste andre borgere end de unge, men i øjeblikket er de unge en prioriteret indsats på de mobile teststeder,« oplyser regionen.

Derudover er det nu også muligt at få en gratis hurtigtest, som godt nok er mindre sikker, men til gengæld kan give svar med det samme (inden for 15 minutter).

Onsdag var der 30 minutters kø til PCR-test ved det mobile teststed ved Krudttønden på Østerbro.
Onsdag var der 30 minutters kø til PCR-test ved det mobile teststed ved Krudttønden på Østerbro. Foto: Kasper Løjtved / Byrd
Vis mere

Regionerne har indgået en aftale med flere private aktører, så der i alt kan gennemføres 100.000 hurtigtest dagligt i hele landet.

Og alene i hovedstadsområdet bliver der i denne uge oprustet kraftigt på den front.

Falck åbner torsdag syv nye teststeder, mens Copenhagen Medical onsdag åbnede for test i Bella Center, og fra mandag 21. december åbner i Parken i København.

Her skal du heller ikke bestille tid, men bare møde op.

Onsdag eftermiddag var der to timers kø til hurtigtest i Hvidovre.
Onsdag eftermiddag var der to timers kø til hurtigtest i Hvidovre. Foto: Foto: Byrd / Kasper Løjtved
Vis mere

Der er dog stor forskel på, hvor meget kø der er ved testcentrene. Så det kan være en god idé lige at tjekke ventetiderne ud på f.eks. Falcks hjemmeside inden.

Mens der onsdag var to timers ventetid i Hvidovre, kunne man i Farum gå direkte ind uden kø.

Rejser man fra København til Jylland i julen, er der også den mulighed, at man på vejen besøger et af de jyske testcentre, inden man lander hjemme hos familien.

»Lige nu er der eksempelvis ingen ventetid i Herning og kun en halv time i Kolding,« siger Jørgen Mieritz, der er ambulancedirektør i Falck.

Ingen kø. I Farum kunne man onsdag eftermiddag gå direkte ind og blive testet.
Ingen kø. I Farum kunne man onsdag eftermiddag gå direkte ind og blive testet. Foto: Byrd / Kasper Løjtved
Vis mere

Og modsat PCR-testen, der har en svartid på to dage, kan man med hurtigtesten som nævnt få svar med det samme, inden man kører videre hjem til julemiddagen.

Hurtigtesten er dog mindre sikker, så er du nærkontakt eller har symptomer, skal du sørge for at få en PCR-test gennem coronaprover.dk.