Uge 29, også kaldet 'Hellerup-ugen', i Skagen er måske for mange forbundet med eksklusive biler, dyre bobler og gang i gaderne.

Men måske det efterhånden er lidt af en myte. For uge 29 i Skagen er meget andet end det.

I hvert fald hvis du spørger René Zeeberg, der er direktør i Turisthus Nord. Han fortæller, at alt i Skagen er udlejet netop nu. Alle feriehuse, campingpladser og hoteller.

»Og den største overnatningskapacitet er indenfor camping. Og det er jo ikke dem, altså fordommen om uge 29-segmentet, der bor i campingvogne. Det fortæller, at der også er mange andre mennesker,« siger René Zeeberg.

René Zeeberg er direktør i Turisthus Nord.
René Zeeberg er direktør i Turisthus Nord.
Vis mere

Godt nok tilkendegiver han, at hvis man kigger ud af vinduet fra hans kontor, kommer der den ene dyre, hurtige og smarte bil kørende efter den anden.

Men faktisk udgør de, altså de såkaldte 'Hellerup-typer', kun omkring fem procent af de gæster, som er i Skagen lige nu, fortæller han.

Turisthus Nord vurderer, at der er omkring 50.000 turister i Skagen i uge 29, og at langt størstedelen af dem er 'helt almindelige mennesker', som Zeeberg siger:

»Det er mennesker, der kan lide at opleve kultur, natur og lyset. Og så er der den lille gruppe mennesker, der får meget fokus, men som kun udgør omkring fem procent af de gæster, som vi har lige nu. Alle er ikke millionærer og kommer fra Hellerup.«

Også Tom Bye, der er direktør på det populære femstjernede badehotel Ruths Hotel i Skagen, afliver myten om 'Hellerup-ugen'.

For mens terrassen traditionen tro er fyldt og fuldt opdækket, og der er er dømt ekstravagante fiskeanretninger og kolde drinks, får han spørgsmålet om, hvor mange fra Hellerup der har fundet vej til Ruths Hotel:

»Der er ingen. Lad mig pege. De, der sidder dér, er fra Middelfart, Århus, Sverige, København, Aalborg, igen Middelfart, København, Fredericia…,« siger Tom Boye, direktør på Ruths Hotel.

Tom Boye er direktør på Ruths Hotel i Skagen.
Tom Boye er direktør på Ruths Hotel i Skagen.
Vis mere

»Historierne med at det er unge studenter fra Hellerup, der kommer her, holder ikke længere. Nu er det voksne, festglade mennesker. Alle er med, høje som lave,« siger han.