Det er mere end på høje tid. Faktisk er det allerede 52 år for sent, hvis man spørger 87-årige Hanne Reintoft.

Det tidligere folketingsmedlem blander sig nu i debatten om sygeplejerskernes lønninger, som hun har kæmpet for i en halv menneskealder. Hanne Reintoft blæser til kamp for én gang for alle at gøre op med den i faggruppen forhadte Tjenestemandsreform.

»Det må have en ende nu,« siger hun.

Allerede i 1969 tordnede hun mod sygeplejerskernes placering i lønhierarkiet blandt offentligt ansatte. Reformen betyder fortsat, at sygeplejersker i gennemsnit tjener mindre end eksempelvis skolelærere.

»Jeg ved overhovedet ikke, hvad man har tænkt på, da man indplacerede sygeplejerskerne. Det er mennesker med stort ansvar og fin uddannelse,« sagde hun ved førstebehandlingen af loven i 1969.

Hendes holdning har ikke ændret sig siden. Sygeplejerskerne får for lidt i løn, mener hun.

»Det er fuldstændig urimeligt, for det er jo en temmelig krævende uddannelse og et efterfølgende langt arbejdsliv med evindeligt skiftende arbejdstider,« siger hun nu.

Hanne Reintoft var 32 år, da hun første gang blev valgt ind i Folketinget for SF. Hun blev siden medlem af Venstresocialisterne, men det var som løsgænger, at hun i 1969 talte imod Tjenestemandsreformen, inden den senere blev vedtaget i sommeren samme år.

Allerede i 1969 tordnede Hanne Reintoft mod sygeplejerskernes placering i lønhierarkiet blandt offentligt ansatte. Arkivfoto fra 2007
Allerede i 1969 tordnede Hanne Reintoft mod sygeplejerskernes placering i lønhierarkiet blandt offentligt ansatte. Arkivfoto fra 2007 Foto: Claus Bech Andersen
Vis mere

Ifølge Hanne Reintoft, der fra 1970 blev medlem af Danmarks Kommunistiske Parti, er det på tide, at den bugnende strejkekasse hos Dansk Sygeplejeråd bliver taget i brug.

»Det er på tide, at sygeplejerskerne selv begynder at tage de gode gamle metoder i brug og nedlægger arbejdet,« siger hun og fortsætter:

»Sygeplejerskerne bør snart gå i rigtig arbejdskamp. De trænger til at nedlægge arbejdet og vise, at de ikke kan undværes. Det er åbenbart nødvendigt, for det kan åbenbart ikke forstås med indersiden af hovedet blandt politikerne. Sygeplejerskerne er et meget vigtigt element i vores sundhedssystem.«

Ifølge Hanne Reintoft blev reformen, der igen er blevet aktuelt, efter at et flertal af sygeplejerskerne stemte nej til den seneste overenskomst, til i et mandsdomineret politisk klima.

Hun fortæller, at det derfor vakte opsigt, da hun første gang betrådte Christiansborgs gange.

»De troede alle sammen, at det var en joke, Aksel Larsen (kommunist og senere stifter af SF, red.) havde lavet.«

»Det var svært at trænge igennem for os yngre kvinder og kvinder i det hele taget. Det er heldigvis historie,« fortsætter hun.

Men reformens betydning for sygeplejerskerne har ikke ændret sig som følge af, at de forskellige faggrupper i det offentlige blev placeret på 40 forskellige løntrin.

Derfor vil nyheden også blive taget overordentligt godt imod i hjemmet på Frederiksberg, hvis politikerne vælger at gøre op med fortiden.

»Hvis det kommer i orden, så bliver jeg mægtig glad,« siger Hanne Reintoft.

Strejken er sat til at begynde natten mellem torsdag 20. maj og fredag 21, hvis regioner og kommuner på den ene side og sygeplejerskerne på den anden ikke når til enighed om en ny overenskomstaftale.