Det er nok ikke gået manges næser forbi, at dronning Elizabeths afdøde mand, prins Philip, var kendt for at have masser af humor.

Men måske tog den nogle gange også overhånd. I en ny dokumentar giver den britiske kongefamilie indsigt i den afdøde prins’ til tider lidt vilde udskejelser.

En af dem gik især ud over prinsens børnebørn, som han brugte til at lave spas med.

»Han plejede at tage låget af en sennepstube og bede dig holde den mellem hænderne … og så klemte han dine hænder sammen, så senneppen røg op i luften,« fortæller prins William blandt andet i dokumentaren ifølge BBC og Daily Mail. Han tilføjer, at dronning Elizabeth dog ikke fandt sennepsepisoderne særligt sjove.

Prins Philip og dronning Elizabeth sad altid sammen og håbede på, at noget ville gå galt ved de store arrangementer.
Prins Philip og dronning Elizabeth sad altid sammen og håbede på, at noget ville gå galt ved de store arrangementer. Foto: FIONA HANSON
Vis mere

»Han fik meget skældud af min farmor,« siger prins William, mens hans fætter Peter Philips, der er søn af prinsesse Anne, tilføjer, at man vist nok stadig kan se sennepspletterne i loftet på de kongelige slotte.

En anden sjov detalje, som den royale familie afslører om prins Philip, som prins William kalder ‘familiens hjerte’ er, at han og dronning Elizabeth sammen nød deres til tider lidt sorte humor. Blandt andet har de åbenbart sammen elsket, når noget gik galt ved de royale arrangementer.

»Mine bedsteforældre elsker, når noget går galt. Man kan forestille sig, at de har levet et liv, hvor alt er gået korrekt til hele tiden, så når noget går galt, fniser de begge. Alle andre skammer sig voldsomt, men de elsker det,« fortæller prins Harry i dokumentaren, hvor han også imiterede sine bedsteforældre:

»De tænker: 'Gad vide, om noget går galt dette år. Hvor spændende«,  lyder det fra prinsen, der altid har haft et tæt forhold til sine bedsteforældre.

Prins Philip var familiens hjerte, siger prins William.
Prins Philip var familiens hjerte, siger prins William. Foto: LEON NEAL
Vis mere

Den nye dokumentar, der onsdag blev sendt på BBC, var egentlig blevet pågyndt forud for prinsens død som en fejring af prinsen, der ville have fyldt 100 år i juni. Men da prinsen døde i april – to måneder før sin fødselsdag – blev det i stedet lavet om til en hyldest af prins Philip.

Alle hans børn og de fleste børnebørn medvirker i dokumentaren, hvor de omtaler prins Philip, som en hård, men retfærdig far og bedstefar, der især altid havde tid til at interessere sig for sine børnebørn.

Blandt andet fortæller prins Edwards datter, Lady Louise, om de mange gode stunder, som hun havde med sin morfar, der lærte hende at køre hestevogn.

Prins Philip var i mange år en passioneret konkurrencekusk, og da Lady Louise selv begyndte at deltage i stævner, spurgte han altid nysgerrigt ind til, hvordan det var gået.

Lady Louise, der er konkurrencekusk, har mange gode minder fra, da hendes bedstefar lærte hende at køre hestevogn.
Lady Louise, der er konkurrencekusk, har mange gode minder fra, da hendes bedstefar lærte hende at køre hestevogn. Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA
Vis mere

»Han er ærligt en af de mest interessante menneske, jeg nogensinde har mødt«, siger den 17-årige Lady Louise.

Prins Philip var oldebarn til Christian IX og blev født som prins af både Grækenland og Danmark dansk-græsk prins på den græske ø Korfu, men inden han fyldte et år måtte familien flygte fra landet.

Siden nåede han både at bo i Frankrig, England og Skotland, før han først forfulgte en karriere i flåden og derefter – i 1947 – blev gift med Storbritanniens tronfølger, prinsesse Elizabeth.

I 1952 blev Elizabeth dronning, og siden da stod prins Philip altid ved hendes side.

Dronning Elizabeth og prins Philip med deres søn, prins Charles.
Dronning Elizabeth og prins Philip med deres søn, prins Charles. Foto: Unknown
Vis mere