Han blev født prins af Danmark og Grækenland. Levede et langt liv i skyggen af kvinden, der som 18-årig blev hans skæbne.

Men nu er det liv rindet ud. Prins Philip er død. 99 år gammel.

Dermed er en vigtig stemme i det britiske kongehus forstummet. En bramfri, vittig, spydig, men altid imødekommende stemme, som langt hen ad vejen var elsket af folket.

Elsket for at være ham, der på mange måder satte et menneskeligt ansigt på et ofte stift og rigidt monarki tynget af gamle traditioner, som hans hustru nægtede at slække på.

Men også ham, som gennem sit lange virke adskillige gange havnede i mediernes nådesløse spotlys. Ikke mindst i forbindelse med årtiers vedvarende rygter om affærer med smukke, langbenede filmstjerner.

»Hvordan skulle jeg kunne det? Jeg har haft en detektiv i hælene, nat og dag, siden 1947,« lød prins Philips hovedrystende respons på de rygter i et interview med The Telegraph i 2004.

Referencen til 1947 var ikke tilfældig, for det var året, hvor han blev gift med Elizabeth og på mange måder endelig fik den stabilitet og kærlighed, som han havde higet efter hele sit unge liv.

Philip blev født på den græske ø Korfu med titel af prins af både Grækenland og Danmark og var oldebarn af kong Christian IX, dronning Margrethes tipoldefar.

Intet af det kom dog hverken ham eller familien til gode. Tværtimod. Han var knap et år gammel, da familien måtte flygte fra Grækenland, og ni, da han 'mistede' sin mor, prinsesse Alice, som blev sendt på psykiatrisk hospital – ført bort med vold og magt for øjnene af sin søn.

Som en anden kastebold blev prins Philip sendt til fjerne familiemedlemmer i England, hvor han måtte kæmpe for at føle sig ønsket. Han blev 'en hund, der konstant søgte en kurv at finde hvile i', som det tidligere er blevet beskrevet i en dokumentar.

Selvom det betød, at prins Philip måtte frasige sig sine titler, vinke farvel til sin karriere i flåden og konvertere til den engelske kirke, fandt han med ægteskabet med prinsesse Elizabeth endelig 'sin kurv'. Og snart var de et helt kuld.

Men i februar 1952 tog livet en drejning. En uundgåelig, men for prins Philip alt for tidlig drejning. Hans kone blev dronning.

Så lykkelige så de ud.
Så lykkelige så de ud. Foto: AFP
Vis mere

Med ét blev hele den følelsesmæssige stabilitet, han havde higet efter og endelig fundet, revet væk under ham.

Fra da levede han i sin kones skygge. Altid tre skridt bag hende.

Har man set Netflix-serien 'The Crown', ved man, at prins Philip kæmpede for at finde sit eget ståsted og gøre sit liv meningsfuldt.

Han kastede sig utrætteligt ind i kampen og var på et tidspunkt protektor for ikke færre end 800 organisationer inden for blandt andet undervisning, sport og miljø.

Prins Philip til bryllup i 2018.
Prins Philip til bryllup i 2018. Foto: Reuters
Vis mere

Men utilfredsheden ulmede i ham. Og ligesom prins Henrik gjorde det herhjemme, gjorde han jævnligt oprør mod sin rolle.

Alligevel valgte prins Philip at forblive tro mod sin dronning og monarkiet helt frem til sommeren 2017, hvor han i en alder af 96 trak sig fra de officielle pligter, gik på pension og valgte at tilbringe hovedparten af sin tid på familiens private gods Sandringham i det østlige England.

Måske vandrede han omkring i de idylliske omgivelser og tænkte tilbage på sit lange liv. Om det var blevet dét, han drømte om. Og måske tænkte han også over det, som de engelske medier ofte har spekuleret i.

Nemlig om familiens skæbne var blevet en anden, hvis hans egen opvækst havde været anderledes, været fyldt med kærlighed og tryghed.

Efter at han trak sig fra de officielle pligter, valgte prins Philip at tilbringe størstedelen af sin tid på Sandringham.
Efter at han trak sig fra de officielle pligter, valgte prins Philip at tilbringe størstedelen af sin tid på Sandringham. Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA/EPA
Vis mere

Om ulykkelige ægteskaber, skilsmisser og på sin vis også prinsesse Dianas død kunne have været undgået, hvis ikke han havde presset sine sønner for hårdt.

Eller måske vandrede han omkring og nød, at der ikke længere var forventninger til ham. At alt, hvad han skulle forholde sig til, var hans egen skygge.

De seneste år var prins Philips jernhelbred begyndt at skrante. Kort før jul og igen i midten af februar blev han indlagt til observation. Var tydeligt svækket, fysisk en skygge af sit gamle jeg.

Nu er skyggen borte.