Øverst i videoen kan du se vennernes rørende farvel til prins Henrik 19. februar i Christiansborg Slotskirke

Prins Henriks nære venner, gudbørn og andre prominente personer fik mulighed for at sige farvel til prinsen i går. I dag er det familiens tur til at sige et sidste farvel.

Det var med tårer i øjnene at flere af prins Henriks nærmeste venner i går fik mulighed for at sige et sidste farvel til deres gode ven. I dag vil det være prins Henriks nærmeste familie, der vil gå den tunge vej til Christiansborg Slotskirke klokken 11 for at sige et sidste farvel til den mand, som de kendte som enten husbond, far, farfar, bror, svoger eller onkel. Samtidig vil også repræsentanter fra det officielle Danmark samt enkelte repræsentanter fra hoffet deltage i den ceremoni, der på mange måder vil være helt atypisk for en afsked med et højtstående medlem af kongehuset.

Modsat normen for afsked med en kongelig, vil der ikke være et optog gennem byen og et stort opbud af statsoverhoveder fra ind- og udland. I stedet vil det sidste farvel til prins Henrik foregå ved en noget mindre ceremoni.

Kun omkring 60 personer vil i alt være indbudt til ceremonien i slotskirken, hvor båren med prins Henrik de seneste tre dage har ligget castrum doloris.

Men selv om afskeden vil blive anderledes, end hvad normen tilsiger, så vil det hele foregå efter Prinsens ønske. Det oplyste hoffets kommunkationschef Lene Balleby på et pressemøde i går.

Hoffet meddelte tilbage i august, at prins Henrik havde besluttet, at han ikke ønskede at blive begravet ved siden af sin hustru, Dronningen, i den sarkofag, der er planlagt til formålet i Roskilde Domkirke. Prinsen meddelte dengang, at når ikke kunne blive sidestillet med dronningen i sit officielle virke – med titel af majestæt og kongegemal - så ønskede han heller ikke at blive det i døden.

I stedet har prins Henrik valgt at hans lig skal kremeres. Han har besluttet, at halvdelen af hans aske skal spredes i danske farvande, mens den anden halvdel i en urne skal sænkes ned i den private have på Fredensborg Slot, hvor også flere af Prinsens elskede gravhunde gennem tiden ligger begravet.

Tirsdag vil dronning Margrethe og resten af den kongelige familie sige farvel til prins Henrik ved en bisættelse i Christiansborg Slotskirke klokken 11.
Tirsdag vil dronning Margrethe og resten af den kongelige familie sige farvel til prins Henrik ved en bisættelse i Christiansborg Slotskirke klokken 11. Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

Ifølge Lene Balleby er der en plan for, hvordan prinsens aske spredes. Det vil dog foregå under private forhold, og offentligheden vil derfor ikke få indsigt i, hvordan det vil ske.

Selve bisættelsen vil danskerne få mulighed at følge, da den vil blive transmitteret på tv. Det er den kongelige konfessionarius, der vil forestå bisættelsen. Bisættelsen vil vare omkring 45 minutter. En halv time før og en halv time efter bisættelsen vil alle landets kirkeklokker begynde at ringe, og under selve bisættelsen vil der lyde sang fra tre forskellige kor. Københavns Drengekor vil synge, ligesom også både Holmens Kantori og Det Kongelige Kantori vil synge.

Hele ceremonien vil blive afsluttet med jordpåkastelse, før kisten bæres ud. Derefter vil de 60 gæster tage til Amalienborg til en sammenkomst.