Først indrømmede han, at han havde presset sin søn – prins Nikolai – til en militæruddannelse, hvilket slog fejl.

Nu tager prins Joachim skridtet videre og fraråder direkte sine børn at blive ligesom ham selv.

»De skal for guds skyld ikke blive som farmand. Det mønsterbrud, jeg ønsker – som jeg enten ikke selv har turdet tage tidligere eller effektuere tidligt nok – det skal ikke forhindres dem. Intet er forbudt.«

Sådan lyder det fra den 50-årige prins, når han i onsdagens afsnit af sin dokumentar 'Prins Joachim fortæller' deler tanker om børneopdragelse med seerne.

Ordene falder, mens prins Joachim har en dybsindig samtale med krimiforfatter og læge Steffen Jacobsen, der selv har en imponerende mønsterbryder-fortid.

Som barn blev hans forældre skilt, derefter døde hans mor, hvorefter han endte i en småkriminel løbebane. Lige indtil han blev reddet af SU og muligheden for at tage en uddannelse.

Og Steffen Jacobsen er tilsyneladende ikke bange for at kalde en spade for en spade. Han konstaterer, at manuskriptet for Joachims liv nok var 'skrevet på forhånd':

»Du er mindst lige så præprogrammeret, som jeg var – måske endda mere,« siger han til prins Joachim, der griber bolden og deler de dybere tanker om sit liv:

Prins Joachim har fire børn. Og de lærer om pengenes værdi, fortæller han.
Prins Joachim har fire børn. Og de lærer om pengenes værdi, fortæller han. Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

»Når du ikke stiller spørgsmålstegn, så kan du godt ende med at blive en maskine, og så på et eller andet tidspunkt, så kommer du ind i et eller andet mærkeligt kalejdoskop og ser nogle spejlbilleder og opdager, at det faktisk er dig, de beskriver,« siger prinsen og følger op med et selvransagende spørgsmål:

»Har jeg en 'comfortzone', som jeg aldrig har stillet spørgsmålstegn ved – og kan jeg noget mere.«

I dokumentaren antyder prins Joachim også, at det var en stor omvæltning for ham at skulle være landmand, og at han hele tiden vidste, at der ville komme en 'slutdato' for landmandslivet.

»Jeg har da været forskellige købebaner igennem og holdt fast – måske for længe – måske af misforstået pligt og har måttet erkende også nederlag – og er nok blevet klogere af dem,« siger prinsen.

Prins Joachim har været med på lige fod med alle andre, da dokumentaren om danmarkshistorien skulle filmes.
Prins Joachim har været med på lige fod med alle andre, da dokumentaren om danmarkshistorien skulle filmes. Foto: Nordisk Film Production A/S
Vis mere

En af de ting, han har lært, er måske, at han ikke skal presse sine børn. Efter at prins Nikolai i efteråret 2018 efter kun få måneder droppede ud af militæret, erkendte prins Joachim, at det måske var ham, der havde presset sønnen for meget.

Og det har han tilsyneladende ikke tænkt sig at gentage med sine tre andre børn, prins Felix, prins Henrik og prinsesse Athena.

Forfatter og kongehusekspert Søren Jakobsen er imponeret over den åbenhed, som prins Joachim viser i dokumentaren:

»Han virker meget afklaret i udsendelsen. Man skal huske på, at optakten til denne serie var jo en mand i en midtlivskrise,« siger han med hentydning til, at prinsen filmede serien kort efter, at det blev kendt, at han skulle flytte til Frankrig.

Prins Joachim fik sig en snak med forfatter og læge Steffen Jacobsen.
Prins Joachim fik sig en snak med forfatter og læge Steffen Jacobsen. Foto: Nordisk Film Production A/S
Vis mere

»Men han kan godt justere sit lidt arrogante og selvhøjtidelige image lidt, og det synes jeg tjener ham. Han har lært lidt undervejs, og det synes jeg, at man skal anerkende. Det klæder ham at erkende, at han skal noget andet i sit liv – og at hans børn frit kan vælge,« siger han.

Søren Jakobsen vurderer, at vi nok ikke ser flere af prins Joachims børn blive presset uddannelsesmæssigt:

»Jeg tror ikke, der kommer noget pres om, at der er flere sønner, der skal igennem militæret, hvis ikke de har lyst.«

B.T. har flere gange forsøgt at få en kommentar fra prins Joachim til hans dokumentar. Kongehuset har dog ikke imødekommet vores forespørgsel.